"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

3 Μαΐου 2024

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

 

Η 4η  Απριλίου έχει  θεσπιστεί ως η «Παγκόσμια ημέρα των αδέσποτων ζώων». Η ημέρα καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Πρόκειται για ζώα που ζουν στους δρόμους και αντιμετωπίζουν μια σειρά κινδύνων όπως έλλειψη τροφής και νερού, ιατρικής περίθαλψης και φυσικά διατρέχουν κίνδυνο κακοποίησης ή να χτυπηθούν από κάποιο τροχοφόρο.

  Μια ευχάριστη ημέρα μάθησης και ευαισθητοποίησης πέρασαν τα παιδιά στο  σχολείο μας. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν με διάφορους τρόπους για τα αδέσποτα ζώα. Ανέλαβαν πρωτοβουλίες και υλοποίησαν δράσεις για την προστασία τους. Στόχος μας ήταν  η ευαισθητοποίηση των παιδιών απέναντι στα αδέσποτα ζώα γιατί κάθε ζώο δικαιούται φροντίδα, προσοχή και σεβασμό από τον άνθρωπο.

Αρχικά έγινε προβολή βίντεο με θέμα τα αδέσποτα ζώα και την φροντίδα τους, οι μαθητές ζωγράφισαν τα αγαπημένα τους ζώα, φωτογράφισαν τα ζώα που έχουν στο σπίτι τους και μίλησαν γι αυτά, αδέσποτα ζώα από τη γειτονιά τους και τοποθέτησαν ταϊστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα σε σημεία της πόλης.

  Σε επίσκεψή μας σε κτηνιατρείο της πόλης μας ο κτηνίατρος Κος Παπανικολάου έκανε μια άριστη ενημέρωση και παρουσίαση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για το μεγάλο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, τους τρόπους χειρισμού του και την ευθύνη όλων στην επίλυσή του, πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα, όπως η παροχή τροφής και φιλοξενίας όταν είναι εφικτό, ενώ τονίστηκε και πόσο σημαντικό είναι όταν μια οικογένεια θέλει να αποκτήσει ένα ζώο συντροφιάς, να μην το αγοράζει αλλά να το υιοθετεί καλύτερα από κάποιο καταφύγιο ή φιλοζωική, έδωσε το δικό του μήνυμα για τους τετράποδους φίλους μας, μας ευαισθητοποίησε όλους και μας υπενθύμισε όσα μπορούμε να κάνουμε γενικότερα για να μην υπάρχουν αδέσποτα, ενώ έδωσε το μήνυμα πως “κανένα ζώο δεν πρέπει και δεν αξίζει να ζει στο δρόμο” ! Σας Ευχαριστούμε πολύ!

 Τέλος έγραψαν γράμματα προς τον Δήμαρχο Ξηρομέρου, αναφερόμενοι στο πρόβλημα των αδέσποτων που τους απασχολεί, ζητώντας του να δημιουργήσει καταφύγιο ζώων και να τοποθετήσει  ποτίστρες έξω από το σχολείο μέχρι να τα φτιάξει με την υπόσχεση πως θα φροντίζουν οι ίδιοι ώστε να είναι πάντα γεμάτες με φρέσκο νερό.

  Όπως ενημερωθήκαμε στα μέτρα που ετοιμάζει ο Δήμος μας για τα αδέσποτα, μεταξύ αυτών προβλέπονται αυξημένα κονδύλια για περισυλλογή, στείρωση, τσιπάρισμα και ευζωία των αδέσποτων, με απώτερο στόχο την μείωση πληθυσμού. Παράλληλα δρομολογείται καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με δυνατότητα φιλοξενίας πολλών αδέσποτων ζώων, το οποίο θα αποτελεί χώρο προσωρινής παραμονής και περίθαλψης.

  Είναι χρέος όλων, να βάζουμε καθημερινά το δικό μας λιθαράκι για την αξιοπρεπή διαβίωση αυτών των πλασμάτων! Ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους μικρούς μαθητές, δημιουργούμε ενήλικες με ευσυνειδησία και ενσυναίσθηση.”

                    Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Αστακού

 













 

Δεν υπάρχουν σχόλια: