"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

3 Μαΐου 2024

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

Την Παρασκευή 6 Απριλίου 2024, υπό την αιγίδα του Δήμου Ξηρομέρου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη, που αναγνωρίζει τη σημασία της άθλησης για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου, σε συνδυασμό με την Ολυμπιακή Εβδομάδα που είναι στο τέλος Απριλίου και την παγκόσμια ημέρα υγείας, πραγματοποιήθηκαν στο παραλιακό μέτωπο του Αστακού αθλητικές εκδηλώσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.   Ήταν  μια ευκαιρία για τους μαθητές να ανακαλύψουν τη χαρά της άσκησης. Στόχος ήταν να τους ενθαρρύνει  να ασχοληθούν με τη σωματική δραστηριότητα και να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής.
  Οι μαθητές συμμετείχαν, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα τους, σε αθλητικές δραστηριοτήτες κάτω από την καθοδήγηση των γυμναστών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Τρέξιμο, δρόμος υγείας: Το τρέξιμο ως ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα που βοηθούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας, που μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, να αυξήσει την αντοχή και να μειώσει το σωματικό λίπος. Ποδήλατο: Το ποδήλατο ως ένα αθλητικό χόμπι που μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία, τη δύναμη των ποδιών και την αντοχή. Μπορεί επίσης να μειώσει το σωματικό λίπος και να βελτιώσει τη διάθεση.
  Παράλληλα ακολούθησαν ενημερώσεις από επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό εξαίροντας τη σπουδαιότητα της υγιεινής ζωής μέσω άθλησης για την ευζωία και την ψυχική υγεία.
  Αρχικά έγινε ενημέρωση από τον γιατρό και Δήμαρχο Ξηρομέρου,Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος τόνισε πόσο σημαντική είναι η άσκηση στη ζωή μας και ότι το χρωστάμε στον εαυτό μας να ασχοληθούμε με αυτή! Πόσο  η άθληση βελτιώνει την αντίσταση του οργανισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, γιατί ένα  ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό για την πρόληψη ασθενειών και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων και των ιών. Πόσο η άθληση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών όπως η καρδιακή νόσος, η διαβήτης και η υπέρταση.
  Ενημέρωση από τον γυμναστή και διευθυντή του σχολείου μας για τα οφέλη της άθλησης για το μυαλό και το σώμα, για την αντιμετώπιση από διάφορους πόνους, στη βελτίωση της διάθεσης και της ψυχικής υγείας και για την προστασία από τραυματισμούς του μυοσκελετικού.
  Επιπλέον ενημέρωση για την σημασία της κολύμβησης και δράσεις  από τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων στην τάξη για τα πλεονεκτήματα κάθε αθλητικής δραστηριότητας, που μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση διαφορετικών πτυχών της υγείας. Επίσης μίλησαν, ανεξάρτητα από το είδος άσκησης  ή τον χρόνο δραστηριότητας, για μία σημαντική παράμετρος που είναι απαραίτητη για να έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα: την αποκατάσταση. Η αποκατάσταση που βασίζεται σε τρεις άξονες: στην ξεκούραση, στη σωστή διατροφή και στην αποθεραπεία.


 Τέλος στα πλαίσια της υγιεινής των δοντιών οι μαθητές ενημερώθηκαν από τον οδοντίατρο Κατσαούνη Σπύρο για την στοματική υγιεινή, η οποία πρέπει  να πραγματοποιείται σε τακτική βάση για να προλαμβάνονται οι οδοντικές ασθένειες , για τους τρόπους με τους  οποίους διατηρείται το στόμα καθαρό και απαλλαγμένο από ασθένειες και προβλήματα (πχ κακή αναπνοή) μέσω του τακτικού βουρτσίσματος των δοντιών (οδοντική υγιεινή) και του καθαρισμού μεταξύ των δοντιών και για τους  συνηθισμένους τύπους οδοντικών νοσημάτων της  τερηδόνα και των ασθενειών των ούλων.
  Ευχαριστούμε όσους συνέβαλλαν να οργανωθούν και να υλοποιηθούν οι εκδηλώσεις: τον Δήμαρχο Ξηρομέρου Ιωάννη Τριανταφυλλάκη, Μάντζαρη Ελευθέριο, Μπαμπούρη Κωνσταντίνο, Κατσαούνη Σπύρο, την αστυνομία Ξηρομέρου, το Λιμενικό Σώμα, το κέντρο υγείας Αστακού .
Τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Καϋμενάκη Σπύρο, Μπότσιο Γεράσιμο, τους εκπαιδευτικούς των τάξεων και ειδικοτήτων και πάνω απ΄όλα τους μαθητές μας.
  Ας βρούμε, όλοι λοιπόν, τη διάθεση και τον χρόνο να καλλιεργήσουμε υγιεινές συνήθειες και να απολαύσουμε τα οφέλη της άσκησης.!!









Δεν υπάρχουν σχόλια: