"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

3 Μαΐου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Μια συγγραφέας στο σχολείο μας

Στις 2 Απριλίου τα βιβλία σ’ όλο τον κόσμο γιορτάζουν και μαζί κι εμείς! Μικροί και μεγάλοι ταξιδεύουμε στον κόσμο των βιβλίων και μαθαίνουμε τι μας προσφέρουν τα βιβλία. Φέτος γιορτάσαμε μαζί  με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα του σχολείου μας κυρία Κατερίνα Θεοδώρου! Μαζί της έφερε και το  υπέροχο πρώτο της παιδικό  βιβλίο : « Μικρή καρδιά μεγάλοι μπελάδες », το οποίο μας παρουσίασε! Το  βιβλίο της είναι μια περιπέτεια για τη φιλία, την προσφορά και την πίστη στον εαυτό μας, που θα σίγουρα θα καταπλήξει τους μικρούς αναγνώστες ! ¨
   Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται σχετικά με την υπόθεση: <<Πώς θα σου φαινόταν αν ξαφνικά γινόσουν τόσο ελαφρύς, ώστε με ένα απαλό φύσημα του αέρα θα μπορούσες να παρασυρθείς και να πετάξεις μακριά από την ασφάλεια του δωματίου σου; Πώς θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις τους κινδύνους ενός κόσμου όπου όλα μοιάζουν πελώρια και τρομακτικά; Ένα κορίτσι και ένα αγόρι, μακριά από τη ζεστασιά του σπιτιού τους, καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλα διλήμματα και να πάρουν γενναίες αποφάσεις. Θα βρουν το σθένος να παλέψουν για το δίκαιο και τη σωτηρία τους;>>
  Η επίσκεψή της γέμισε χαρά τους μαθητές, αφού ήδη τη γνώριζαν. Έτσι, η συνάντησή τους μαζί της ολοκλήρωσε αυτή τη γνωριμία και έφερε στην επιφάνεια πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη φύση της εργασίας ενός συγγραφέα. Οι μαθητές είχαν προετοιμαστεί για αυτή την επίσκεψη διαβάζοντας εκ των προτέρων το βιβλίο της. Υπέβαλαν τη συγγραφέα σε ερωτήσεις για τη ζωή, το έργο της, τη συγγραφή, τα άλλα της βιβλία και εστίασαν σε αυτό το  πρώτο της  παιδικό βιβλίο. Η συγγραφέας συζήτησε μαζί με τους μαθητές, τις δικές τους εμπειρίες από καταστάσεις παρόμοιες με αυτές του βιβλίου, έθεσε ερωτήσεις, ενώ η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με ανάγνωση αποσπασμάτων από διάφορους μαθητές, καθώς και σε περαιτέρω διερεύνηση στις τάξεις δραματοποίηση σκηνών από την ιστορία του βιβλίου.


 Συγκεκριμένα η Κα Θεοδώρου τους είπε ότι για να γράψει το συγκεκριμένο της βιβλίο εμπνεύστηκε από τα παιδιά, τα οποία τη ρωτούσαν συνέχεια γιατί δε γράφει κάποιο παιδικό βιβλίο. Κεντρική ηρωίδα είναι ένα κοριτσάκι, η Μπέλα, αρκετά δύστροπη, που θέλει να γίνεται πάντα το δικό της… βέβαια το πάθημα της έγινε μάθημα..








  Δεν έχει κουραστεί να γράφει τα βιβλία της στον υπολογιστή και τους αποκάλυψε ότι θα ήθελε να γράψει και άλλα παιδικά βιβλία και μάλιστα με τρομακτικό περιεχόμενο, όπως της ζήτησαν τα ίδια. Αν και αυτό το βιβλίο περιέχει και περιπέτεια και ένταση.
Ο διάλογος μεταξύ τους έγινε μια δημιουργική διαδικασία που σίγουρα ανοίγει νέους ορίζοντες στη σχέση τους με το βιβλίο και τη λογοτεχνία.
 Ο Κα Θεοδώρου μιλώντας από καρδιάς κατάφερε να διδάξει τους μαθητές, με τον πλέον βιωματικό τρόπο, ότι η λογοτεχνία δεν είναι μόνο η τέχνη του λόγου για ενήλικες αλλά και για παιδιά.
                                                                                    Σας ευχαριστούμε πολύ!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: