"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

22 Δεκεμβρίου 2023

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΟΣ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΛΑΣ ΓΟΥΡΖΗ

 Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Αστακού στα πλαίσια της Μουσειακής Αγωγής επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας το οποίο περιέχει τους πολιτιστικούς θησαυρούς του νομού Λευκάδας και παρουσιάζει τη μακραίωνη εξέλιξη του νησιού. Στο Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο (200.000 π.Χ. - 35.000 π.Χ.) έως τους χρόνους της ύστερης ρωμαιοκρατίας (4ος αιώνας μ.Χ.). Ξεναγήθηκαν  στις τέσσερις αίθουσες του Μουσείου, όπου αναπτύσσεται η ενότητα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των κατοίκων του νησιού, κυρίως κατά την Κλασική και Ελληνιστική εποχή, στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στη θρησκεία, όπου παρουσιάζονται οι λατρευόμενες θεότητες: η Άρτεμις, η Αφροδίτη, η Ήρα, ο Απόλλων Λευκάτας κ.α., τα ιερά εντός και εκτός άστεως, η λατρεία στα σπήλαια, στα άντρα Νυμφών και στις οικίες, αναθήματα, ειδώλια και ανάγλυφα πλακίδια. Την αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα ταφικά έθιμα της αρχαίας Λευκάδας με τα  πήλινα και χάλκινα αγγεία, πήλινα ειδώλια, παιχνίδια, στλεγγίδες, νομίσματα, χρυσά στεφάνια και κοσμήματα. Επίσης την αίθουσα με  τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσία τα λίθινα και οστέινα εργαλεία, χειροποίητα αγγεία, ανθρωπόμορφα ειδώλια, λεπίδες και αιχμές πυριτόλιθου .
  Ακόμη επισκέφτηκαν την  οικία του Άγγελου Σικελιανού στην οποία στεγάζεται το ομώνυμο μουσείο του, έναν πρωτοποριακό μουσειακό χώρο που  εγκαινιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου 2017. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο ιδιαίτερο αυτό Μουσείο που εκθέτει ενθυμήματα από τον Αλαφροΐσκιωτο ποιητή και όχι μόνο, ταξίδεψαν  σε κάθε πτυχή όχι μόνο της ζωής αλλά και του έργου του μέσα από μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και μουσειολογική προσέγγιση. Στο χώρο του συνάντησαν  εκθέματα που αφορούν στη ζωή και το έργο του, τα οποία πρόσφεραν μεγάλα μουσεία, συλλέκτες και φορείς από όλη την Ελλάδα. Ενημερώθηκαν για  ιδιαίτερα εκθέματα όπως το νυφικό της Άννας και υφαντά της, τα χειροποίητα ρούχα που ύφανε η Εύα για τον εαυτό της και για τις Δελφικές Εορτές, το διαβατήριό της, την πλεξούδα από τα πορφυρά μαλλιά της, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα, φωτογραφικό υλικό, ταινίες και ηχογραφημένες απαγγελίες με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.
  Τέλος είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν στην αίθουσα τέχνης «Θ. Στάμος» στην πλατεία Μαρκά Λευκάδος, την ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ρούλας Γουρζή με τίτλο «Παιγνίδια του νερού και των χρωμάτων».
  Στην τάξη οι μαθητές διεύρυναν τις γνώσεις τους με ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού, εικαστικές δημιουργίες και ομαδοσυνεργατικές δράσεις που προωθούν την φιλαναγνωσία και την ποίηση.
                                 Οι μαθητές της Α΄ και Γ΄2 τάξης και οι εκπαιδευτικοί τους
                                                                                           Βρετανίδου Αμαλία
                                                                                         Ζερμιώτη Νικολέττα
                                                                                               Πάνενα Γεωργία
                                                                                          Σαμαντάς Γεώργιος












Δεν υπάρχουν σχόλια: