"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

22 Δεκεμβρίου 2023

ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ-ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 Στο σχολείο μας  την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023, στις 8:30 το πρωί, παρακολουθήσαμε τη Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη και το νέο βιβλίο της Μαρίζας Ντε Κάστρο :<<Άλκη Ζέη: Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα>> των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συγγραφέας και κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντε κάστρο μέσα από τις σελίδες του νέου της βιβλίου σύστησε στους μαθητές την πολυτάραχη ζωή και το βραβευμένο έργο της σπουδαίας συγγραφέα.
  H Μαρίζα Ντε Κάστρο τόνισε ότι  η Άλκη Ζέη (1923-2023) είναι μια σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, ότι  ανήκει στους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς, ενώ τα βιβλία της θεωρούνται σταθμός στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς έχουν αγαπηθεί τόσο από το νεανικό όσο και από το ενήλικο κοινό, έχουν μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες και προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη σε πολλά σχολεία άλλων κρατών. Τα σημερινά παιδιά έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα στα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της. Ανέφερε ότι η Άλκη Ζέη είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Παρατήρησε ότι στα έργα της η συγγραφέας μετατρέπει προσωπικά της βιώματα σε μυθιστορηματικές καταστάσεις, επιτρέποντας στους ήρωες της να βλέπουν τα πράγματα με τη δική της ματιά. Χωρίς ίχνος διδακτισμού, αλλά με διάθεση να προβληματίσουν τον αναγνώστη, τα βιβλία της ξεχωρίζουν για την εξαιρετική λογοτεχνικότητα, τη γλωσσική αρτιότητα, την καλοδουλεμένη πλοκή και το διάσπαρτο χιούμορ.
  Για περαιτέρω επεξεργασία των βιβλίων της Άλκης Ζέη οι μαθητές ασχολήθηκαν με   ένα Φυλλάδιο με ευχάριστες και στοχευμένες δράσεις και δραστηριότητες φιλαναγνωσίας με αφετηρία τα βιβλία της, κείμενα που στιγμάτισαν τη σύγχρονη ιστορία της λογοτεχνίας μας. Επίσης είχαν  την ευκαιρία να εμβαθύνουν στο σπουδαίο έργο της και να διαβάσουν ένα χρονολόγιο με τους σημαντικούς σταθμούς της πολυκύμαντης ζωής της.
 Ανακάλυψαν μοναδικά ντοκουμέντα από τη ζωή της, βίντεο, φωτογραφίες, συνεντεύξεις και εκδηλώσεις αφιερωμένες στη ζωή και το έργο της.
   Εμείς οι εκπαιδευτικοί ας συνεχίσουμε να φέρνουμε σε επαφή τους μαθητές μας με τα βιβλία της. Δε θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι και η ίδια η Άλκη Ζέη έδινε πολύ μεγάλη σημασία στη συμβολή των εκπαιδευτικών σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια της αγάπης για το διάβασμα. Τρεφόταν από την επαφή της με τα παιδιά και μέχρι το τέλος της ζωής της έκανε επισκέψεις σε σχολεία για να συνομιλεί μαζί τους. Δεν έχανε ποτέ την ευκαιρία να επαινέσει τους δασκάλους για το έργο τους και να τους ευχαριστήσει που χάρη σε αυτούς γενιές και γενιές παιδιών έρχονται σε επαφή με τα βιβλία της. Μάλιστα  έλεγε ότι: «καλός δάσκαλος είναι  αυτός, ο οποίος δεν κάνει μόνο το καθήκον του, αλλά πάει τα παιδιά παραπέρα, τους μιλάει για άλλα πράγματα, τους προτείνει να διαβάσουν βιβλία. Όλα αυτά δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά του. Το πρόγραμμά του είναι να διαβάσει ένα απόσπασμα από ένα σχολικό βιβλίο. Βέβαια, εγώ έχω γνωρίσει μόνο καλούς δασκάλους.>>
  Δεν είχε σημασία λοιπόν που πολλοί από εμάς δεν τη  γνωρίζαμε προσωπικά, την ιέρεια της παιδικής μας λογοτεχνίας. Γιατί στη διαδικτυακή συνάντηση μας μίλησε τελικά από τις σελίδες της και ήταν  λίγο σαν να είμαστε μαζί. Γιατί μας είπε ιστορίες, αυτές που έγραψε και άλλες που λίγοι άκουσαν. Τη συναντήσαμε με μάτια που έλαμπαν!
                       Οι μαθητές της Γ΄και Δ΄τάξης του Δημοτικού σχολείου Αστακού
                                                                                     και οι εκπαιδευτικοί  
                                                                                Μπαμπούρη Νεκταρία                                                                                                                                                                                Σαμαντάς Γεώργιος










Δεν υπάρχουν σχόλια: