"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

22 Δεκεμβρίου 2023

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

 Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Ξηρομέρου, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την ομάδα Hippo Theatre τη  διαδραστική παράσταση, «Αδέσποτα» η οποία σκόπευε να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς φίλους για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Το πολύπαθο θέμα των αδέσποτων ζώων.
 « Το σύγχρονο ευφάνταστο παραμύθι αφηγείται τον αγώνα ενός αδέσποτου σκύλου και μιας αδέσποτης γάτας να επιβιώσουν μέσα σένα αφιλόξενο και εχθρικό περιβάλλον, την ίδια ώρα που οι αρχές της πόλης προσπαθούν να την διατηρήσουν καθαρή και αψεγάδιαστη, κυνηγώντας τα αδέσποτα. Όλα ξεκινούν από την απόφαση του δημάρχου να ετοιμάσει την πόλη του ώστε να δεχτεί το βραβείο της πιο καθαρής πόλης από τη Μεγάλη Επιτροπή των βραβείων. Το μόνο εμπόδιο στην τελοιοποίηση του σχεδίου του είναι τα αδέσποτα. Τι θα γίνει όμως όταν τα ζωάκια διεκδικούν τα δικαιώματά τους;»
   Ήταν  μια παράσταση σωματικού θεάτρου που συνδύαζε δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού και εκπαιδευτικού δράματος. Ο τρόπος  του σωματικού θεάτρου,  έδινε απόλυτη προτεραιότητα στην ενέργεια και στο σώμα του ηθοποιού, που υπάκουε σε σχεδόν χορογραφικούς κανόνες. Ουσιαστικά μια διαδραστική παράσταση με γρήγορους ρυθμούς, γενναίες δόσεις χιούμορ και αρκετές ευκαιρίες για σκέψη και προβληματισμό.
  Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και  πήραν μέρος στη δράση της παράστασης με μεγάλο κέφι, με έμπνευση και με σεβασμό προς τον εαυτό τους, προς τους άλλους και προς αυτό που γίνεται. Το διαδραστικό κομμάτι της παραστάσης ήταν από τα  πιο ενδιαφέροντα σημεία για τα παιδιά – θεατές. Τις στιγμές που τα παιδιά συμμετείχαν στην παράσταση ζούσαν μια εμπειρία, η οποία ερχόταν να συνδέσει το παραστασιακό κομμάτι που τόση ώρα παρακολουθούσαν με ένα αληθινό δικό τους βίωμα στα πλαίσια ενός παιχνιδιού – του πιο μαγικού και συναρπαστικού παιχνιδιού από όλα, που είναι τελικά το ίδιο το θέατρο.
    Ο αγώνας των ζώων για να γλιτώσουν ήταν ένα μάθημα για εμάς. Ένα μάθημα αξιοπρέπειας. Μετά από αυτήν την παράσταση τα παιδιά θεατές αντιλήφθηκαν πιο εύκολα πως και τα ζώα είναι συγκάτοικοι και συνοδοιπόροι μας στην πόλη αλλά και στις ζωές μας.
   Τα αδέσποτα είναι ένα τεράστιο ζήτημα που μας αφορά όλους. Δυστυχώς οι Έλληνες  δεν είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των ζώων, οπότε είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει η ευαισθητοποίηση από το σχολείο. Ευαισθητοποίηση σημαίνει σεβασμός, αγάπη και ταπεινοφροσύνη απέναντι στη φύση. Ο μόνος τρόπος ύπαρξης που οφείλουμε να υποστηρίζουμε είναι μέσα από σχέσεις ενσυναίσθησης με τα άλλα πλάσματα. Επειδή  στην Ελλάδα απουσιάζει μια συντονισμένη προσπάθεια για ενημέρωση των πολιτών πάνω στο ζήτημα των αδέσποτων ζώων, εμείς οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να θέσουμε τα θεμέλια από μικρή ηλικία για μια πιο βαθιά ενασχόληση με το θέμα.
  «Το θέατρο είναι ένας σπόρος που μπαίνει μέσα στο μυαλό και την ψυχή του ανήλικου θεατή, μένει για καιρό εκεί μέχρι να βρει την ευκαιρία να βγει και να ανθίσει.»
             Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  του Δημοτικού σχολείου Αστακού











Δεν υπάρχουν σχόλια: