"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

12 Δεκεμβρίου 2009

Το Μπαμ της πρωτιάς καλύτερο μαθητικό έντυπο της χώρας!

Η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 ήταν μια μαγική στιγμή για το σχολείο μας. Στα πλαίσια των ετήσιων βραβείων που απονέμει η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το "Μπαμ!!!" έριξε μια πολύ μακρινή κανονιά και... πέτυχε πρωτιά!
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στη Στοά του Βιβλίου (Αρσάκειο Μέγαρο, Σταδίου και Πεσμαζόγλου, Αθήνα) και ήταν παρόντες πλήθος συγγραφέων, εκπαιδευτικοί και απλοί φίλοι του βιβλίου. Το "Μπαμ!!!" κέρδισε το 1ο βραβείο στην κατηγορία "Μαθητικά Έντυπα" και μας έκανε περήφανους για την πρωτοφανή για το σχολείο μας διάκριση. Το έπαθλο αντιστοιχεί σε επιταγή 300 € σε βιβλία για το σχολείο μας (προσφορά των εκδόσεων "Πατάκη" - και τα έχουμε πραγματικά μεγάλη ανάγκη!), το αγαλματάκι της φωτογραφίας και τον ανάλογο έπαινο.
Η εισηγήτρια της επιτροπής, εκπαιδευτικός Κατσίπη-Σπυριδάκη Ειρήνη, τόνισε ότι "σημασία στα μαθητικά έντυπα έχει κυρίως η συμμετοχή, διότι σημαίνει άσκηση, προγύμναση, εκπαίδευση στη λειτουργία του Τύπου. Το μπαμ της πρωτιάς το έκανε το Μπαμ!!!, η μαθητική εφημερίδα της ΣΤ1 τάξης του Δημοτικού σχολείου Αστακού. Στο διαγωνισμό εστάλησαν 8 τεύχη και είναι η απόδειξη ότι η εφημερίδα έχει συνέχεια και δεν είναι δημιούργημα ενός πρόσκαιρου ενθουσιασμού.
Ενδιαφέρουσα εφημερίδα, ευχάριστη και με ευρύ φάσμα θεμάτων που δείχνει αντανακλά τον παλμό της επικαιρότητας, επισημαίνει τοπικά και γενικότερου ενδιαφέροντος προβλήματα και αναδεικνύει τα ερωτηματικά, τις θέσεις και τις απόψεις των παιδιών.
Άξια αναφοράς είναι η στήλη, όπου δημοσιεύονται ποιήματα την αλλόγλωσσων συμμαθητών, στη μητρική τους γλώσσα με παράλληλη μετάφραση στην Ελληνική. Από κάθε άποψη η εφημερίδα κρίνεται σημαντική γιατί αποτελεί την αφορμή για την ενεργή δημοσιογραφική συμμετοχή των μαθητών και την τρανή απόδειξη ότι το μεράκι , η δημιουργική διάθεση και η έμπνευση ζυγίζουν περισσότερο από την υλικοτεχνική στήριξη και την οικονομική υποστήριξη. Η εφημερίδα της ΣΤ1 τάξης του Δημοτικού σχολείου Αστακού αξίζει τα πολλά συγχαρητήρια της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και το βραβείο».

Το βραβείο παρέλαβαν από τα χέρια της Αγγελικής Βαρελά η μαθήτρια Χρυσούλα Λαϊνά, ο δάσκαλος Βασίλης Ζαγκότας και η διευθύντρια του σχολείου Ζαβιτσάνου Μαρία.
Την εκδήλωση της βράβευσης τίμησαν από το τόπο μας με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου, ο δημοτικός σύμβουλος Αστακού Κώστας Λαϊνάς, ο ταμίας της ΟΠΣΥΞ Άγγελος Μηλιώνης, η συγγραφέας Ελένη Πριόβολου καθώς επίσης και πολλοί άλλοι επίσημοι φορείς. Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η κυρία Πριοβόλου ήταν περιχαρής με την διάκριση "σαν να βραβεύτηκε η ίδια", όπως ακούστηκε!
Το Δημοτικό Σχολείο Αστακού και η... βομβιστική ομάδα ευχαριστούν πολύ όλους όσους στήριξαν την εφημερίδα, από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας μέχρι τα έντυπα του νομού μας που πρόβαλλαν τη δουλειά μας. Υποσχόμαστε να μείνουμε αντάξιοι των διακρίσεων. Άλλωστε τη σκυτάλη έχει ήδη παραλάβει η Χρυσή Πένα!

Δείτε αποσπάσματα από τη βράβευση:

Τέλος, ευχαριστούμε προσωπικά το Χρήστο Γαζέτα (blog "Ξηρόμερο News" ) για την παρουσία του στην εκδήλωση, για τις πολύ όμορφες φωτογραφίες και για το κείμενο του ρεπορτάζ, μεγάλο τμήμα του οποίου αναδημοσιεύουμε εδώ.
Οι  φωτογραφίες είναι από το blog "Ξηρόμερο News". (Σε λίγες ημέρες θα υπάρχουν περισσότερες). Δείτε την αντίστοιχη ανάρτηση, κλικ εδώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες κατηγορίες δεν βραβεύτηκαν καθόλου, παρ' ολο που υπήρξαν αρκετές συμμετοχές.

Ο δάσκαλος Βασίλης Ζαγκότας, η μαθητρια Χρυσούλα Λαϊνά, η διευθύντρια Μαρία Ζαβιτσάνου και η συγγραφέας Αγγελική Βαρελά. Διακρίνονται πίσω και οι γονείς της μαθήτριας.


Η αίθουσα ήταν κατάμεστη!


Οι κυρίες της επιτροπής.

Σημείωση: Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά είναι το πρώτο Σωματείο (μη κερδοσκοπικό) που ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο από το 1958. Από τότε και κάθε χρόνο προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με διάφορα θέματα. Μετά από  50 χρόνια συνεχούς δράσης η Συντροφιά μπορεί να είναι περήφανη επειδή ξεκίνησε, συνέχισε και στερέωσε το ενδιαφέρον γύρω από τη λογοτεχνία για παιδιά, πλούτισε τις παιδικές βιβλιοθήκες με βιβλία καλής ποιότητας (μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα για παιδιά) και δημιούργησε μέσα από τους διαγωνισμούς ένα φυτώριο συγγραφέων που είναι αφοσιωμένοι στο παιδικό βιβλίο. Ορισμένα μέλη της: Ελένη Τσιάλτα, Αγγελική Βαρελά, Λεία Χατζοπούλου-Καραβία, Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, Θέτις Χορτιάτη, Παναγιώτα Σμυρλή, Κίρα Σίνου, Αλίκη Μελισσείδου-Σιαβελή, Νίκη Σαλπαδήμου, Ρένα Καρθαίου, Λίτσα Ψαραύτη, Φράνσις Σταθάτου, Βεατρίκη Κάντζολα-Σαμπατάκου, κ.ά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: