"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

10 Δεκεμβρίου 2009

10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κλείνει σήμερα (10 Δεκεμβρίου) 61 χρόνια ύπαρξης. Προέκυψε από την αποτροπιασμό της ανθρωπότητας στις θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και υπογράφτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 στα πλαίσια του ΟΗΕ από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Γαλλία και άλλες χώρες.
Έχει 30 άρθρα τα οποία καθορίζουν την ισότητα όλων ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, φύλου, πολιτικών απόψεων ή εθνικότητας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, σε σχετικό μήνυμα τονίζει:
«Διακρίσεις υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Τις βλέπουμε παντού σε πολλές μορφές: παλιές και νέες, κρυφές και φανερές, δημόσιες και ιδιωτικές. Μπορεί να εμφανίζονται ως θεσμοθετημένος ρατσισμός ή εθνοτική σύγκρουση, ως επεισόδια μισαλλοδοξίας και απόρριψης ή ως επίσημη, εθνική εκδοχή της ιστορίας που αρνείται την ταυτότητα των άλλων. Τα ευάλωτα αυτά άτομα συχνά αποκλείονται από τη συμμετοχή στην οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και κοινωνική ζωή των κοινωνιών τους. Η μισαλλοδοξία, που είναι η αιτία του στιγματισμού και αποκλεισμού τους μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εξτρεμιστές. Σε ορισμένες χώρες, γινόμαστε μάρτυρες της ανόδου μίας νέας πολιτικής ξενοφοβίας. Τα θύματα των διακρίσεων δεν είναι μόνα. Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται δίπλα τους, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα όλων, και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων. Αυτή είναι η ταυτότητα και αποστολή μας.
Η διεθνής κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξακολουθεί να καταπολεμά την προκατάληψη και το μίσος. Η ενημέρωση του κόσμου οδήγησε σε παγκόσμιες συνθήκες που παρέχουν νομική προστασία κατά των διακρίσεων και της άνισης μεταχείριση. Τη σημερινή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλώ όλους τους ανθρώπους, παντού, σε όλα τα επίπεδα, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο για την καταπολέμηση των διακρίσεων».


Δείτε σχετικούς συνδέσμους:


Δεν υπάρχουν σχόλια: