"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

15 Δεκεμβρίου 2009

Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου στο σχολείο μας

Για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες μια συγγραφέας επισκέπτεται το σχολείο μας. Την αρχή έκανε την προηγούμενη άνοιξη η κυρία Ελένη Πριοβόλου, η οποία βρέθηκε μαζί μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου. Αυτή τη φορά μας επισκέπτηκε η κυρία Βησσαρία Ζορμπά Ραμμοπούλου.
Η συγγραφέας επισκέφτηκε τις τάξεις του σχολείου μια-μια. Δύο μήνες πριν, κάθε τάξη είχε λάβει από ένα διαφορετικό βιβλίο της συγγραφέως, το οποίο ανέλαβε να διαβάσει. Τα παιδιά είχαν σήμερα την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την κυρία Ζορμπά, να συζητήσουν μαζί της και να εκφράσουν τις απορίες και τις παρατηρήσεις τους. Η συγγραφέας μίλησε ακόμη για το πώς είναι να γράφει κανείς βιβλία, πόσο χρόνο αφιερώνει στη συγγραφή, τι είναι αυτό που την ωθεί να επιλέγει τη θεματολογία της και ποιες δυσκολίες συναντά κατά τη συγγραφή. Μας αποκάλυψε επίσης οτι κάποια από τα ονόματα των ηρώων και ηρωίδων της ανήκουν σε πραγματικά πρόσωπα και ότι συχνά συμβουλεύται τα παιδιά για να γράψει κάτι.
Η κυρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου δέχτηκε με υπομονή και απάντησε σε όλες τις απορίες των παιδιών, υπέγραψε βιβλία και φωτογραφήθηκε μαζί μας. Εμείς την ευχαριστούμε θερμά και δημόσια, ελπίζοντας ότι θα έχει την ευκαιρία να μας επισκεφτεί ξανά.

Στις φωτογραφίες: 1. Η συγραφέας μιλώντας στους μαθητές, 2. Με το τμήμα Δ΄1 και το δάσκαλό του και 3. Με τους μαθητές του σχολείου στην αυλή μας.


Who is who: Η ΒΗΣΣΑΡΙΑ ΖΟΡΜΠΑ ΡΑΜΜΟΠΟΥΛΟΥ γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου ζει με την οικογένειά της και εργάζεται ως φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο. Σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα, Αρχαιολογία στα Γιάννενα και μετεκπαιδεύτηκε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Πεζά και ποιήματά της για παιδιά και ενηλίκους διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς: «Μελέαγρος, το Παλικάρι και ο Κάπρος», εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ, «Κάθε γωνιά και Αη-Βασίλης» (Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2001), εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, «Ο μικρός τυμπανιστής… των Εξαρχείων» (Έπαινος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2002), εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, «Καλοκαιρινό μπουρίνι», εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ (Α’ Βραβείο Αστυνομικού μυθιστορήματος για παιδιά, από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003). Από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ κυκλοφορεί στη συλλογική έκδοση «Ανθολογία Διηγήματος» το διήγημά της «Η Συνέντευξη», βραβευμένο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος “Α. Σαμαράκης”, το 2000. Για τη συγγραφή θεατρικών έργων για παιδιά έχει αποσπάσει Έπαινο από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2003 για το έργο της «ΝΙΝΙΑΝ: Οι περιπέτειες ενός ευτυχισμένου Νάνου που έγινε δυστυχισμένος Γίγαντας» (1η παράσταση 15-12-04 από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων σε σκηνοθεσία Λουίζας-Μαρίας Παπαδοπούλου) και Κρατικό Βραβείο από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2004 για το έργο της «Ιβάν… ο Τρυφερός». Πρόσφατα, έχουν εκδοθεί το αρχαιολογικού ενδιαφέροντος παιδικό αφήγημα: «Το Μυστήριο της Μυρτιάς» (εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ) και το Ιστορικό Μυθιστόρημα για ενηλίκους: «Με την Πορφύρα και το Χρωστήρα» (εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ). Μέσα από τα βιβλία της, που δεν μιλούν πάντοτε για εύκολα πράγματα – αφού και τα δύσκολα έχουν το μερίδιό τους στη ζωή – προσπαθεί να μεταδώσει στους αναγνώστες της αισιοδοξία και πίστη. Και κάθε φορά που αισθάνεται πως πλησίασε έστω και λίγο το στόχο της, παίρνει τη δύναμη να ξαναγράψει μια καινούργια ιστορία. Παρά το γεγονός ότι πεζά και ποιήματά της για παιδιά και ενηλίκους διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, η ίδια επιμένει πως η μεγαλύτερή της χαρά και η ευτυχέστερη ενασχόλησή της είναι η συγγραφή ενός παιδικού βιβλίου. Μέσα απ' τα βιβλία της, που δε μιλούν πάντοτε για εύκολα πράγματα αφού και τα δύσκολα έχουν το μερίδιό τους στη ζωή, προσπαθεί να μεταδώσει στους μικρούς της φίλους αισιοδοξία και πίστη. Και κάθε φορά που αισθάνεται πως το καταφέρνει έστω και λίγο, παίρνει τη δύναμη να ξαναγράψει μια καινούργια ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: