"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

3 Μαΐου 2024

Γύρω, γύρω……. όλη η οικονομία

Για μια ακόμη χρονιά οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αστακού συμμετείχαν στον διαγωνισμό «Γύρω-γύρω όλη…..η οικονομία». Πέρυσι μάλιστα απέσπασαν Πανελλαδικά ένα από τα τρία Βραβεία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό τους παρότρυνε να συμμετέχουν και φέτος και να εμβαθύνουν σε θέματα αλληλεξάρτησης της κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με την περιγραφή ενός σχεδίου Κυκλικής οικονομίας, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πλαίσιο του σχολείου. Στόχος του προγράμματος ήταν η πληροφόρηση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των μαθητών σχετικά με την ορθή αξιοποίηση των πόρων, τη συνειδητοποίηση ότι κανένας τομέας και καμία δράση δεν είναι ανεξάρτητη από την άλλη και απαιτείται συνεργασία, την προώθηση της ιδέας της υπεύθυνης κατανάλωσης και διαχείρισης στη σχολική και την τοπική κοινωνία, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η ανάπτυξη των δημιουργικών ικανοτήτων των μαθητών και έκφρασης της προσωπικότητας τους μέσω αυτής της διαδικασίας, την καλλιέργεια  της κριτικής σκέψης και η ανάπτυξη της συνεργατικότητας.
  Μετά από συνεργασία οι μαθητές μας παρέδωσαν ένα σχέδιο εφαρμογής των αρχών της κυκλικής οικονομίας στο χώρο του σχολείου μας. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε με την μορφή άρθρου( το οποίο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν μπορεί να δημοσιευθεί)και με τη μορφή αφίσας. Στο σχέδιο αυτό ήταν ξεκάθαροι οι ρόλοι  και οι αρχές   της Κυκλικής οικονομίας.
  Έτσι οι μαθητές αντιλήφτηκαν ότι η στενότητα των πόρων οδηγεί στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και την κοινωνία, την αλληλεξάρτηση κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος και την αλλαγή νοοτροπίας με έμφαση στην αξιοποίηση των πόρων και όχι στην εκμετάλλευση τους.
 Εν αναμονή του διακριθέντος σχολείου!
                                                                          Καλή      επιτυχία!                                                               
                                                 Η πολιτιστική ομάδα αναβάθμισης του σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: