"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

7 Μαρτίου 2024

Παρακολούθηση παράστασης “Καραγκιόζη”

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 παρακολουθήσαμε παράσταση «Καραγκιόζη» στον προαύλιο χώρο  του σχολείου μας με τίτλο: «Τα καμώματα του Καραγκιόζη». Πριν ξεκινήσει η παράσταση, ο καραγκιοζοπαίκτης εξήγησε στα παιδιά πώς παίζεται το θέατρο Σκιών και ποιοι είναι οι κανόνες παρακολούθησης μιας παράστασης σκιών. Τα παιδιά συμμετείχαν και διασκέδασαν πολύ με τις περιπέτειές του και γέλασαν με τα αστεία του και στο τέλος της παράστασης είχαν την ευκαιρία να πιάσουν τις φιγούρες και να παίξουν!


  Το θέατρο σκιών-Καραγκιόζη αποτελεί πολιτισμικό αγαθό και σημαντικό κομμάτι της παράδοσής μας. Διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και σημαντικό μορφωτικό αγαθό. Η  ζωντανή παρακολούθηση παράστασης έχει την δυνατότητα να επηρεάσει τη δημιουργική έκφραση των παιδιών. Το παιδί με τους πειραματισμούς με τις σκιές γνωρίζει καλύτερα το περιβάλλοντα κόσμο. Οι φιγούρες παύουν να είναι άψυχες καθώς συνδέονται με το μαθητή, το οποίο




αποκτά συναισθηματική επαφή και διαλέγεται μαζί τους.
  Η διδακτική αξιοποίηση του Καραγκιόζη περαιτέρω στο σχολείο μας θα μπορούσε να περιλαμβάνει από τους εκπαιδευτικούς τη διεύρυνση του ρόλου της σκιάς, την εμβάθυνση στους διάφορους χαρακτήρες και τους ρόλους, την παρακολούθηση παραστάσεων, τον αυτοσχεδιασμό, την παραγωγή σεναρίων και παραστάσεων από τους μαθητές. Το ευχάριστο είναι ότι οι μαθητές μας εξέφρασαν ήδη το ενδιαφέρον για παραγωγή σεναρίου και παρουσίαση της παράστασης, με τις φιγούρες στο μπερντέ που διαθέτουμε ή με την ανάλογη ενδυμασία από τους μαθητές, ζωντανά, όπως έχει πραγματοποιηθεί και άλλες φορές στο σχολείο μας με μεγάλη επιτυχία.!!Αγαπάμε ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!!
                                                                                             Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  
                                                                   για την πολιτιστική αναβάθμιση του σχολείου μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: