"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

7 Μαρτίου 2024

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ κου ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΣΚΟΥ

Οι μαθητές της Β΄2 και Γ΄2 τάξης του Δημοτικού σχολείου Αστακού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την μαγεία της  αρτοποιητικής τελετουργίας  στον αρτοποιείο  του κυρίου Βασίλη Λιάσκου . Η παρασκευή ψωμιού (σταρένιο λευκό, σικάλεως, ολικής αλέσεως, κλπ) είναι μία ολόκληρη διαδικασία, την οποία οι αρτοποιοί ακολουθούν προσεκτικά μέχρι την πώληση των παραγόμενων ειδών στον τελικό καταναλωτή.
   Με χαρά και υπομονή, ο Κος Λιάσκος απάντησε στις ερωτήσεις και απορίες μας  και μας έδειξε τα κύρια στάδια της  αρτοποιίας: Το ζύμωμα, την   ξεκούραση, το ζύγισμα, το πλάσιμο, το Φούσκωμα,  το Φούρνισμα, το ψήσιμο, το ξεφούρνισμα.


  Αρχικά ο αρτοποιός ανέμιξε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο του (αλεύρι ,νερό, μαγιά και αλάτι) και φρόντισε η τελική θερμοκρασία της ζύμης να είναι μεταξύ 23-25 βαθμούς κελσίου. Όταν ολοκληρώθηκε  το ζύμωμα, άφησε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέσα στο ζυμωτήριο. Εκεί ξεκίνησε η διαδικασία της ωρίμανσης που είναι σημαντική για τη διαμόρφωση της γεύσης του ψωμιού. Όταν  η ωρίμανση ζύμης ολοκληρώθηκε,  την χώρισε  σε κομμάτια για να δώσει το βάρος που απαιτείται. Στη συνέχεια με το χέρι μας  πλάσαμε  και διαμορφώσαμε  κάθε κομμάτι της ζύμης, δίνοντας του τη μορφή που θέλει να πάρει το ψωμί:(Mπαγκέτα, φρατζόλα και πολλά και διαφορετικά  κουλουράκια,…..  Μετά τη διαμόρφωση,  απλώσαμε  τα ψωμιά σε αντικολλητικές λαμαρίνες . Το φούσκωμα είναι μια άλλη περίοδος ωρίμανσης ,μια άλλη ζύμωση μετά τη διαμόρφωση της ζύμης. Συνήθως τοποθετούνται τα κομμάτια ζύμης σε θαλάμους ωρίμανσης με ελεγχόμενη θερμοκρασία, (στόφες) που επιτρέπουν τον έλεγχο της ανάπτυξης του ψωμιού. Εντωμεταξύ, ο φούρνος ζεστάθηκε σε θερμοκρασία που φτάνει 250 βαθμούς κελσίου. Πριν  τοποθετήσουμε στο φούρνο  τα ΄΄χαράξαμε΄΄ για να απελευθερωθεί το διοξείδιο του  άνθρακα από τη ζύμη. Η διάρκεια του ψησίματος εξαρτάται από το σχήμα και τα βάρη του ψωμιού. Συνήθως από 15’-50’.Το ψωμί ξεφουρνίστηκε  με ιδιαίτερη προσοχή ,γιατί όσο είναι ζεστό, είναι πολύ εύθραστο. Το κρύωμα του είναι ο χρόνος που απαιτείται για να απελευθερωθούν από το ψωμί οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα. Φυλάχθηκε σε χώρο ξηρό και καλά αεριζόμενο. Στην συνέχεια τοποθετήθηκε σε καλάθια για να μεταφερθεί στο κατάστημα και να τοποθετηθεί πάνω στο χώρο πώλησης και  όσα  ζυμώσαμε εμείς τα μοιραστήκαμε με τους υπόλοιπους συμμαθητές μας στο σχολείο, απολαμβάνοντας τα με τυράκι και φρέσκο λαδάκι .
  Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βασίλη Λιάσκο για τις πολύτιμες πληροφορίες ,τις γνώσεις και την μοναδική εμπειρία που μας πρόσφερε. Οι μαθητές συμμετείχαν με αμείωτο  ενδιαφέρον σε όλα τα στάδια διαδικασίας παραγωγής ψωμιού και καταχάρηκαν αυτή τη βιωματική μάθηση.
                                                                             Οι μαθητές της B΄ 2και Γ΄ 2 τάξης και
                                                                       οι δάσκαλοί τους Παπακίτσου Παρασκευή
                                                                                            και Σαμαντάς Γεώργιος












Δεν υπάρχουν σχόλια: