"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

30 Νοεμβρίου 2023

Σχολικός Διαγωνισμός για τη βιοποικιλότητα

Οι  μαθητές της Β2 και Γ2 τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστακού συμμετείχαν  σε πρωτότυπο φιλοπεριβαλλοντικό Σχολικό Διαγωνισμό. Η δράση σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, και υλοποιείται σε συνεργασία με την εξειδικευμένη ομάδα διεξαγωγής εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία "ΚΙΒΩΤΟΣ, Παιδικές Υποθέσεις" (www.kivotosevents.gr) και υπό τον συντονισμό, εποπτεία και επιμέλεια της συμβουλευτικής εταιρείας ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ (www.sympraxis.gr).  
     Έζησαν την μοναδική εμπειρία ευαισθητοποίησης αναφορικά με τα υπό εξαφάνιση ζώα του ελλαδικού χώρου. Η Γ2 τάξη επέλεξε να γράψει ΙΣΤΟΡΙΑ/ ΠΑΡΑΜΥΘΙ   με βάση το απειλούμενο είδος , εν προκειμένω την καφέ αρκούδα της Πίνδου και  παράλληλα ζωγραφίζοντας  διάφορες σκηνές της ιστορίας τους,  αποτύπωσαν τα σημαντικότερα σημεία της πλοκής έργου. Επίσης η Β2 τάξη επέλεξε να υποβάλει ΤΡΑΓΟΥΔΙ με μελωδία που συνόδευε τους στίχους.
  Είναι γνωστό ότι όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στη γη αποτελούν κομμάτι ενός τεράστιου αλληλοεξαρτώμενου ψηφιδωτού. Η βιοποικιλότητα είναι η έκφραση αυτής της ποικιλίας της ζωής που δημιουργήθηκε μέσα από δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης.
Πρέπει να μας νοιάζει γιατί η βιοποικιλότητα είναι αυτή η οποία συντηρεί υγιή τα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται άμεσα και η ανθρώπινη ζωή.
Το πρόβλημα είναι υπαρκτό γιατί:
•    Ο σημερινός ρυθμός εξαφάνισης ειδών εκτιμάται ότι είναι από 100 έως 1000 φορές μεγαλύτερος απ΄ ότι στο παρελθόν και οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
•    Οι πληθυσμοί των ειδών έχουν μειωθεί κατά 30% από το 1970
•    Το 1/3 των ειδών απειλείται με εξαφάνιση ενώ το 2% έχει ήδη εξαφανιστεί.
•    Τον Αύγουστο του 2023 η ανθρωπότητα είχε ήδη καταναλώσει τους φυσικούς πόρους οι οποίοι αναλογούσαν για όλο το έτος. Αποψιλώνουμε τα δάση γρηγορότερα απ΄ ότι αναγεννώνται.
<<Ζούμε σα να είχαμε στην διάθεσή μας έναν επιπλέον πλανήτη. Χρησιμοποιούμε διπλάσιους φυσικούς πόρους από αυτούς που μπορεί να παράγει η Γη και, αν δεν αλλάξουμε τροχιά ,το 2030 θα χρειαζόμαστε περισσότερους από 2 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.>> ΤΖΙΜ Α. Διευθυντής του WWF International
  To πρόβλημα αφορά ολόκληρο τον πλανήτη αλλά  και την Ελλάδα. Στη χώρα μας  5 ζώα(η Μεσογειακή φώκια Monachous monachous, η χελώνα Caretta  Caretta, η καφέ αρκούδα της Πίνδου, το κόκκινο ελάφι της Πάρνηθας, ο Μαυρόγυπας του Έβρου) βρίσκονται υπό εξαφάνιση και απειλείται άμεσα με διατάραξη του οικοσύστημά τους.
  Γι΄αυτό  το πρόβλημα αφορά και τους μαθητές μας, τους μελλοντικούς πολίτες  του πλανήτη, γιατί κι αυτοί είναι κομμάτι της συνδεδεμένης αλυσίδα ζωής. Το τραγούδι και το παραμύθι που έστειλαν στο διαγωνισμό θα προωθηθεί - ώς εκπαιδευτικό φιλοπεριβαλλοντικό υλικό - σε όλη τη σχολική κοινότητα του σχολείου μας.
                                              Οι μαθητές της Β2 και Γ2 τάξης του Δημ. Σχ. Αστακού και οι εκπαιδευτικοί
                                                                                                       Παπακίτσου Παρασκευή
                                                                                                               Σαμαντάς Γεώργιος
                                                                                                                Χειμαριώτη Μαρία


ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ Γ2 ΤΑΞΗΣ

Αρκούδες σε αγώνα Χόκεϊ
   Μια φορά κι έναν καιρό, σε όρη μακρινά, ψηλά εκεί στης Πίνδου τα βουνά, βαθιά μέσα στο δάσος, υπήρχαν μικρές μικρούτσικες λιμνούλες και ρυάκια, που με την κατασκευή αυτοκινητόδρομων εξαφανίστηκαν, όπως  και πολλά ζώα μαζί, πολλές καφέ αρκούδες.
   Υπήρχε όμως και μια λίμνη, εκεί όπου το νερό είναι μπλε και καθαρό σαν κρύσταλλο και δεν φτάνει κανένας ήχος από τις πολύβοες πόλεις. Το βασίλειο του δάσους γύρω της ήταν γεμάτο με τα πιο παράξενα λουλούδια και φυτά και ζώα, ανάμεσά τους καφέ αρκούδες. Στη λίμνη κολυμπούσαν κάθε λογής ψάρια, μικρά και μεγάλα, νόστιμη τροφή για τις αρκούδες, σαν τα πουλιά που πετάνε ανάμεσα στα δέντρα της γης. Ύστερα από ένα πολύ δύσκολο  καλοκαίρι, τα ρυάκια που την γέμιζαν νερό στέρεψαν και η λίμνη έχασε τη μισή ποσότητα του νερού της και πολλά ψάρια πήγαιναν πιο βαθιά για να σωθούν από την ανομβρία. Έτσι  οι αρκούδες δυσκολεύονταν να βρουν  τροφή. Μάλλον κάτι άλλαξε. Φταίει μήπως η κλιματική αλλαγή; Δεν άργησε να έρθει ο χειμώνας και  η λίμνη πάγωσε. Οι καφέ αρκούδες αποφάσισαν να παίξουν ένα διαφορετικό αγώνα, έναν αγώνα  με αντιπάλους τα ελάχιστα ελάφια της περιοχής. Αγώνα χόκεϊ επί πάγου. Μετά από μέρες οργάνωσης, οι φίλαθλοι από νωρίς πήραν θέση. Ήταν μια γιορτή για όλους, όσους αγαπούσαν το άθλημα και ήθελαν να χαρούν. Οι ομάδες φόρεσαν τον κατάλληλο αθλητικό εξοπλισμό: παγοπέδιλα, κράνος με προστασία προσώπου προστατευτικά σε πλάτες, αγκώνες, γάντια, κρατώντας μπαστούνι. Οι τερματοφύλακες βέβαια  φόρεσαν επιπλέον προστατευτικά. Ο αγώνας δεν άργησε να ξεκινήσει. Κάθε ομάδα προσπαθούσε να σκοράρει περισσότερα τέρματα από την αντίπαλη, ώστε να νικήσει, ένα άθλημα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Οι καφέ αρκούδες  έτρεχαν με αγωνία να προλάβουν.  Μάταια, αφού δεν μπορούσαν να τρέξουν γρήγορα και  δεν κατάφερναν να πιάσουν ούτε μία πάσα, σε αντίθεση με τα ελάφια που ήταν πιο γρήγορα.  Αλλά…. στην πρώτη κιόλας περίοδο των 15 λεπτών, ο πάγος της λίμνης άρχισε να λιώνει.  Οι παίκτες κυρίως των αρκούδων έπεφταν στην λίμνη  χωρίς να προλαβαίνουν να αντιδρούν. Ναυαγοσώστες αρκούδες πήγαν να τις σώσουν, όμως πολλές πνίγηκαν και πολλά ζώα που έτρεξαν να σωθούν δεν γλίτωσαν από τις φλόγες, που έκαιγαν το δάσος. Οι θεατές, όταν κατάλαβαν τι συμβαίνει άρχισαν να φεύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Από ένα μεγάφωνο επίσης ακούστηκε ότι το δάσος πήρε φωτιά, γι΄αυτό πρέπει να εγκαταλείψουν το μέρος. Ένας ασυνείδητος οδηγός είχε πετάξει  τσιγάρο στο δρόμο. Στους δρόμους που χάραξαν οι άνθρωποι μέσα στο δάσος για να μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο. Όμως δεν σκέφτηκαν ότι εκεί ζουν οι αρκούδες με τα μικρά  τους, ήταν το σπίτι τους. Οι άνθρωποι επηρέασαν τη ζωή των αρκούδων από την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων μέσα στα δάση. Αυτές που απέμειναν τώρα πρέπει να προστατευτούν από τους λαθραίους κυνηγούς και να δημιουργηθούν ειδικά περάσματα,  καταφύγια προστασίας και περίθαλψης.
  Ποια ομάδα θα σηκώσει το κύπελλο; Καμία τελικά, αφού η καταστροφή και η μετακίνησή, όσων επέζησαν, σε άλλες περιοχές, εξαφάνισε τις αρκούδες και δεν υπάρχουν πια αρκετές για να σχηματιστούν ομάδες. Έτσι ζήσανε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!

Το τραγούδι της Β΄ τάξης



















Δεν υπάρχουν σχόλια: