"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

1 Νοεμβρίου 2023

Επίσκεψη στο Κέντρο Ανακύκλωσης Αγρινίου, στην Παιδική Βιβλιοθήκη και στη 2η ΄Εκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών

Στα πλαίσια ολοκληρωμένου προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης της σχολικής κοινότητας για την ανακύκλωση, την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου η Β΄2 ,και Γ΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αστακού επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Ανακύκλωσης του κου Δημόπουλου Δημοσθένη στο Αγρίνιο, όπου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βιωματικό τρόπο με την έννοια της ανακύκλωσης. Ενημερώθηκαν για την ολοκληρωμένη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών και   ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο  στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, συζήτησαν μαζί του και είδαν  τον τρόπο διαλογής  των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και  τη μεταφορά τους για αξιοποίησή τους ως πρώτη ύλη.
  Επίσης επισκέφτηκαν την Παιδική Βιβλιοθήκη, στην παλιά λαχαναγορά στην πλατεία Δημάδη.  Μια παιδική βιβλιοθήκη  με προσωπικό με εξειδικευμένη επιμόρφωση και προγράμματα, που στόχο είχαν  να προσφέρουν στα παιδιά μια εμπειρία του χώρου. Ο αριθμός των βιβλίων της Βιβλιοθήκης που είναι 4.000, το υλικό (βιβλία, παιχνίδια, οπτικοακουστικό υλικό) έδωσαν τη δυνατότητα στους μαθητές να βιώσουν την επίσκεψή τους ως μια περιπέτεια εξερεύνησης, ανακάλυψης του κόσμου, αλλά και του ίδιου τους του εαυτού τους. Κάθισαν στο  αναγνωστήριο, μελέτησαν, απασχολήθηκαν  ευχάριστα με τη συμμετοχή τους σε δραστηριότητες και  σε εκπαιδευτικά παιχνίδια.
  Ακόμη επισκέφτηκαν την 2η Έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εικαστικοί δημιουργοί του νομού μας, γνωστών και νέων που ξεχώρισαν μέσα από τις δημιουργίες τους, σε ένα χώρο σύγχρονο και καλλιτεχνικό. Είχαν την τύχη να ξεναγηθούν από καταξιωμένο Ζωγράφο που συμμετέχει στην έκθεση σχολιάζοντας, ερμηνεύοντας και ανακαλύπτοντας τα μηνύματα των έργων τους.
  Συνολικά, ήταν μια αρκετά εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές μας, καθώς έμαθαν πόσο χρήσιμη είναι η ανακύκλωση για το περιβάλλον, έγιναν νεαροί πρεσβευτές καλώντας την σχολική κοινότητα και την οικογένειά τους και κατά συνέπεια την τοπική κοινωνία τους να ανακυκλώσουν, να εκπαιδευτούν, να αποκτήσουν γνώση και να κατανοήσουν εις βάθος τις μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων στην καθημερινή τους ζωή.  Η  Ανακύκλωση δεν είναι μια εφήμερη τάση της εποχής, αλλά υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας, που οφείλει να συμβάλλει έμπρακτα στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Αναμένουμε και την δική μας τοπική κοινωνία να αποκτήσει Ανακύκλωση για να δώσει ζωή στο περιβάλλον.
  Επίσης η Παιδική  βιβλιοθήκη, ως  πύλη γνώσης και κέντρο πληροφόρησης, που προωθεί τη φιλαναγνωσία και στηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, αποτέλεσε συνεργατικό χώρο στον οποίο οι μαθητές επέλεξαν ένα βιβλίο που πραγματικά τράβηξε την προσοχή τους, το πήραν, το άνοιξαν, το άγγιξαν, το δανείστηκαν και το επέστρεψαν αναπτύσσοντας τη φαντασία  και τη δημιουργικότητά τους. Τέλος η συνύπαρξη των έργων τέχνης επιβεβαιώνει την ακτινοβολία των Αιτωλοακαρνάνων δημιουργών. Ίσως οι τεχνικές τους και οι θεματικές τους, αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους μαθητές μας. Η τέχνη υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει  όσο υπάρχουν δημιουργοί.
                                                           Οι μαθητές της Β2 , Γ΄ τάξης
                                              και οι Δάσκαλοι του Δημ. Σχολ.Αστακού
                                                                   Καρφή Δώρα
                                                              Παπακίτσου Παρασκευή
                                                                  Σαμαντάς Γεώργιος






















Δεν υπάρχουν σχόλια: