"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

1 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "Το παλιό σχολείο" στο παράρτημα του σχολείου μας από τη συγγραφέα ΓΙΟΛΑΝΤΑ ΤΣΟΡΩΝΗ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

 Στις 20-11-14 οι μαθητές της  Ε΄και ΣΤ΄ καλωσόρισαν  στο παράρτημα του σχολείου μας την επιτυχημένη συγγραφέα Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη (απόφοιτη Νομικής σχολής και Παιδαγωγικής Ακαδημίας), η οποία ασχολείται με την Παιδική Λογοτεχνία.
Μας επισκέφτηκε για να συζητήσει μαζί τους "πώς η λογοτεχνία έχει τη δύναμη να επηρεάζει τη ζωή μας" αλλά και για να αναδείξει τις διαχρονικές αξίες που η ίδια επιλέγει να προβάλει μέσα από τα βιβλία της .
Ένα από τα βιβλία της που ενθουσίασε  τους μαθητές και το οποίο η ίδια η συγγραφέα μάς παρουσίασε με παραστατικό, ζωντανό τρόπο  και με παλιά γνώριμα  σε παλαιότερους εποπτικά μέσα, ήταν  το «παλιό σχολείο»:
Μια φορά και χρόνια πριν (όχι όμως πάρα πολλά) όπως είπε η συγγραφέας, οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο κρατώντας πάνινη, υφαντή ή δερμάτινη τσάντα, έγραφαν  στην πλάκα  με το κοντύλι, έκαναν μάθημα πρωί, απόγευμα και Σάββατο. Κάθονταν στα ξύλινα θρανία πολλοί μαζί, ζεσταίνονταν με ξυλόσομπα, αγόραζαν τα βιβλία, «έτρωγαν ξύλο» από το δάσκαλο με τη βέργα όταν δεν μελετούσαν ή έκαναν αταξίες, αλλά έπαιζαν πολύ. ‘Ωρες ατέλειωτες έτρεχαν στις αλάνες με τα γόνατα ματωμένα και μια φέτα ψωμί στο χέρι, ώσπου να πέσει στο σκοτάδι και ν’ακουστεί ή φωνή της μάνας που τους καλούσε να μαζευτούν στο σπίτι. Ανέμελα χρόνια………Μπερδεμένες  οι χαρές με τις πίκρες, τα γέλια με τους  στεναγμούς ………. Αυτό είναι το χθες του λαού μας. Εκείνα τα παιδιά σου δίνουν το χέρι για να σε ταξιδέψουν. Δεν έχεις παρά να απλώσεις το δικό σου………………….

Οι μαθητές  την άκουσαν με  προσοχή, κατανόησαν τον τρόπο και τα μέσα διδασκαλίας και τα σύγκριναν  με τα σημερινά, έθεσαν ερωτήσεις που σχετίζονταν με το συγκεκριμένο βιβλίο και γενικότερα με την λογοτεχνία και τα βιβλία της .
Την ευχαριστούμε θερμά. Τέτοιους συγγραφείς –παιδαγωγούς χρειάζονται τα παιδιά μας με ευαισθησία και οράματα.Της ευχόμαστε καλή συνέχεια και επιτυχία στο έργο της .
Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’
Και οι δάσκαλοι τους :
Σαμαντάς Γεώργιος
Παπακίτσου Βούλα
Δημοπούλου Αλεξάνδρα
Θερμός Σπύρος
 Τσακμάκη Ζωή








 








Δεν υπάρχουν σχόλια: