"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

30 Μαΐου 2014

Επαγγελματικός προσανατολισμός μέσω συνεντεύξεων (μέρος 5).


Στα πλαίσια του προγράμματος με θέμα: «Επαγγελματικός προσανατολισμός μέσω συνεντεύξεων», οι μαθητές της ΣΤ2 μαζί με τον δάσκαλο τους Σαμαντά Γεώργιο και συμμετέχοντες δασκάλους Παπακίτσου Παρασκευή και Σούλα Βασίλειο, πραγματοποιούν συνεντεύξεις με επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον Αστακό. Έτσι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικά επαγγέλματα, να έρθουν σε επαφή, και να συζητήσουν με επαγγελματίες Αστακιώτες και να καταλάβουν τις δυσκολίες και ευκολίες που παρουσιάζουν τα επαγγέλματα. Λοιπόν…, μολύβι, χαρτί και ξεκινάμε!
Η Φρατζέσκα διατηρεί κατάστημα ρούχων και υποδημάτων στο κέντρο του Αστακού. Ασχολείται με αυτή τη δουλειά εδώ και τρία χρόνια 8 έως 9 ώρες την ημέρα, πρωί και απόγευμα, χωρίς συνεργάτες. Κράτησε το ίδιο κατάστημα που είχε η μητέρα της. Υπήρχε, μεγαλώνοντας το αγάπησε και το ανέλαβε τώρα αυτή. Πριν δούλευε ως τηλεφωνήτρια, γραμματέας και μάλιστα σπούδασε και ιατρική.




Έχει πολλούς πελάτες που την εμπιστεύονται, γιατί έχει ποιοτικά ρούχα και καλές τιμές. Έχει φήμη για την ποιότητα της. Συνεργάζεται με αρκετές εταιρείες (ΤΟΙ ΜΟΙ, ΒΕLLINO, 3GYUS, EDWARDS….) To διαδίκτυο βοήθησε πάρα πολύ. Οι παραγγελίες πλέον γίνονται μέσω αυτού και έτσι μειώθηκαν τα έξοδα. Παλιά θα ’πρεπε να πας Αθήνα ή Θεσσαλονίκη να τα δεις και να κάνεις τις παραγγελίες. Πουλάει τα ρούχα αρκετά παραπάνω απ' ότι τα αγοράζει. Κατά την αγορά ενός προϊόντος πρέπει να προσέξει τα μεγέθη και τα χρώματα. Για να προωθήσει τα ρούχα της προσέχει πάρα πολύ την βιτρίνα της.
Εξυπηρετεί τους πελάτες με χαμόγελο και καλή διάθεση ακόμη και αυτούς που κατεβάζουν αρκετά από τα ράφια χωρίς να αγοράσουν τίποτα. Έχει γούστο και τους προτείνει μοντέρνες γραμμές, συνδυασμούς χρωμάτων. Οι πελάτες τα δοκιμάζουν βέβαια πριν τα αγοράσουν. Το περασμένο καλοκαίρι γνωστοί ηθοποιοί ψώνισαν αρκετά ρούχα και παπούτσια. Σίγουρα χρειάζεται πολλούς πελάτες για να πάει καλά το μαγαζί της.




Πιστεύει ότι η αγορά έχει πτώση, δεν υπάρχουν χρήματα και ο κόσμος γι’ αυτό ψωνίζει λιγότερο. Παρόλα αυτά δεν έχει σκεφτεί να το κλείσει και να πάει στο εξωτερικό. Εξάλλου δεν της αρέσει η ζωή στο εξωτερικό. Της αρέσει η Ελλάδα και ειδικά ο Αστακός γι’ αυτό….. επέστρεψε στη δουλειά που γνώρισε από την μητέρα της.
Της ευχόμαστε να πηγαίνει καλά η δουλειά της και να ντύνει τους Αστακιώτες με γούστο και φινέτσα. Την ευχαριστούμε για τις σημαντικές πληροφορίες και για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσε!!!!!!

Οι μαθητές της ΣΤ2 τάξης του Δημ. Σχ. Αστακού
και ο δάσκαλος τους Γεώργιος Σαμαντάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: