"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

27 Οκτωβρίου 2013

Είπαν για το Έπος του '40


"Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες".
Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός Ηνωμένου Βασιλείου


"Εάν ο ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες της Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον ελληνικό λαό, που καθυστέρησε τις γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό που θα μπορούσαν να μας γονατίσουν".
Γκεόργκι Ζούκοφ, στρατάρχης του Κόκκινου Στρατού


"Οι Έλληνες δίδαξαν δια μέσου των αιώνων την αξιοπρέπεια. Όταν όλος ο κόσμος είχε χάσει κάθε ελπίδα, ο ελληνικός λαός τόλμησε να αμφισβητήσει το αήττητο του γερμανικού τέρατος, αντιτάσσοντας το υπερήφανο πνεύμα της ελευθερίας".
Φράνκλιν Ρούσβελτ, πρόεδρος των ΗΠΑ


"Λυπάμαι επειδή γερνάω και δεν θα ζήσω για πολύ ώστε να ευγνωμονώ τον ελληνικό λαό, του οποίου η αντίσταση έκρινε τον Β'  Παγκόσμιο Πόλεμο".
Ιωσήφ Στάλιν, Γ.Γ. ΕΣΣΔ


"Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων της Γερμανίας, εξαναγκάζοντάς την να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά της Ρωσίας. Διερωτώμαστε ποια θα ήταν η θέση της ΕΣΣΔ χωρίς την Ελλάδα".
Χάρολντ Αλεξάντερ, στρατάρχης στρατού Η.Β.


"Για χάρη της ιστορικής αλήθειας, οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνο οι Έλληνες, από όλους τους αντιπάλους οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς το θάνατο".
Αδόλφος Χίτλερ

(από το "Κ" της 26ης Οκτωβρίου 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια: