"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

26 Μαΐου 2013

Η μεγάλη συνάντηση με τους Ιταλούς, τους Νορβηγούς και τους Ουαλούς φίλους μας στον Αστακό

Οι σημαίες των τεσσάρων χωρών στο μπαλκόνι του σχολείου μας
 Η διετία συμμετοχής του σχολείου μας στις ευρωπαϊκές δράσεις Comenius έφτασε στο τέλος της με την πραγματοποίηση της μεγάλης συνάντησης όλων των χωρών στον Αστακό. Είκοσι μαθητές και εννέα εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στον τόπο μας και παρακολούθησαν το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων. Το τελευταίο περιελάμβανε επισκέψεις στις τάξεις και παρακολούθηση μαθημάτων, παράσταση μαύρου θεάτρου, δημιουργία εικαστικών έργων, μαγειρική με υλικά από το σχολικό μας κήπο και άλλες ενδοσχολικές δράσεις. Ακόμη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Οινιάδες όπου οι ξένοι φίλοι μας είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους μαθητές της Ε΄ τάξης σε αποσπάσματα από τον "Οιδίποδα Τύρρανο", αλλά και βόλτα στο Μεσολόγγι όπου επισκεφτήκαμε την Πινακοθήκη και τον Κήπο των Ηρώων. 
Στο γαϊτανάκι της φιλίας ο κύκλος μεγάλωσε κι άλλο
 Την Πέμπτη 23-5-2013 πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και Λαμπαδηδρομία η οποία κατέληξε και πάλι στο σχολείο. Εκεί, Έλληνες και ξένοι μαθητές συμμετείχαν στην επίδειξη των πρώτων ολυμπιακών αθλημάτων: πάλη, ακόντιο, δίσκος, δρόμος. Κατόπιν, όλοι οι ξένοι μαθητές στέφθηκαν ένα κλαδί ελιάς και ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των τεσσάρων χωρών. Οι Ιταλοί, οι Ουαλοί και οι Νορβηγοί φίλοι μας μάς παρουσίασαν μάλιστα και από έναν δικό τους χορό, ενώ έλαβαν δώρα από την αντιδήμαρχο κα Σαμαρά. Η ημέρα τελείωσε με το γαϊτανάκι, το οποίο αυτή τη φορά χορέψαμε όλοι μαζί, Έλληνες, Ιταλοί, Νορβηγοί, Ουαλοί, ενώνοντας τα χέρια και δίνοντας παντού το μήνυμα ότι, παρά τις επιδιώξεις της πολιτικής, οι λαοί είναι και παραμένουν μεταξύ τους φίλοι.


Μετά το πέρας της διετίας, οι αριθμοί δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι: Πραγματοποιήθηκαν συνολικά από τον Αστακό 4 μετακινήσεις: Έλβα (Ιταλία), Αλιάνα (Ιταλία), Λάμπετερ (Ουαλία) και Γέρσταντ (Νορβηγία) Από τον Αστακό προς τα ευρωπαϊκά σχολεία μετακινήθηκαν 7 εκπαιδευτικοί (πάνω από το 50% του δυναμικού) και 14 μαθητές. Παράλληλα, φιλοξενήθηκαν στον Αστακό 14 εκπαιδευτικοί και 26 μαθητές. Για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά χρειάστηκε να κινητοποιηθούν -πέρα των εκπαιδευτικών και των μαθητών- και άλλοι φορείς, όπως ο ΣΓΚ και ο Δήμος. Πράγματι, η συμβολή όλων υπήρξε καταλυτική και πέραν κάθε προσδοκίας. Ως σχολείο, νιώθουμε την ανάγκη να απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους, κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, στάθηκαν στο πλευρό μας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι με τη συνολική αυτή προσπάθεια αποκτήθηκαν εμπειρίες τόσο όσον αφορά την παιδαγωγική-διδακτική όψη του προγράμματος, αλλά και όσον αφορά την προβολή του τόπου προς τα έξω. Η Ουαλή συντονίστρια του προγράμματος τόνισε άλλωστε ότι στα 15 χρόνια που συμμετέχει στο πρόγραμμα και επισκέπτεται σχολεία στην Ευρώπη δεν έχει ξαναδεί άλλο σχολείο που με τόσο λίγα στα χέρια του να πετυχαίνει τόσα πολλά. Κρατάμε τα καλά σου λόγια, Άννα, διορθώνουμε τις αδυναμίες μας και... προχωράμε. Όσο για το αύριο, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το σχολείο πρέπει να μείνει έξω από το πρόγραμμα για ένα χρόνο μέχρι να επανέλθει. Είναι ώρα τώρα πια για το Δήμο Ξηρομέρου να επιδιώξει την αδελφοποίηση της πόλης του Αστακού με το Πόρτο Ατζούρο, το Λάμπετερ, την Αλιάνα και το Γέρσταντ και να πυκνώσει τις επισκέψεις από και προς τον Αστακό. Με αυτό τον τρόπο, ο κύκλος που ξεκίνησε το Σχολείο μας θα γίνει πολύ -μα πάρα πολύ- μεγάλος!

Οι αποστολές των τεσσάρων σχολείων και μερικοί Έλληνες δάσκαλοι και μαθητές

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εύγε!