"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος, "Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάξουν").

18 Νοεμβρίου 2012

Θα επιστρέφονται τα σχολικά βιβλία στο τέλος της χρονιάς;

Σύμφωνα με δηλώσεις της ηγεσίας του Υ.Π.Θ.Π.Α., τα σχολικά βιβλία θα επιστρέφονται από τους μαθητές στο τέλος της χρονιάς:

Οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου:

«Μελετάμε έναν τρόπο ώστε τα βιβλία να μην τα πετάμε στο τέλος του χρόνου, αλλά να δίνονται πάλι για χρήση, όπως γίνεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.Στη Γερμανία χρησιμοποιούν τα ίδια βιβλία για 3 χρόνια, εμείς γιατί να τα πετάμε; Τι είδους σπατάλη είναι αυτή της τάξεως των 20 ή 30 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο;» ανέφερε  ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm. Ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι μια τέτοια απόφαση θα βρει θετική ανταπόκριση στην ελληνική κοινωνία.  «Θα περάσει γιατί θα το χρεώνεται η κάθε οικογένεια το βιβλίο. Θα υπάρχει μια μεμβράνη σε κάθε σελίδα, που δεν κοστίζει τίποτα, ώστε να μη μουτζουρώνεται και στο τέλος της χρονιάς με ευταξία θα παραδίδονται στους επόμενους». (Πηγή: exelixeis.gr, 16/10/2012)


 Σε αντίστοιχες δηλώσεις προέβη έναν μήνα αργότερα και ο Υφυπουργός Παιδείας, κ.Παπαθεοδώρου σε παράσταση διαμαρτυρίας γονέων από την Αθήνα:

Για τα βιβλία απάντησε ότι βασικά βιβλία των μαθητών ( π.χ. Γραμματική ) ή βιβλία που έχουν γραφτεί (π.χ. Γλώσσα ) δε θα επιστρέφονται. Θα επιστρέφονται όμως θεωρητικά βιβλία που οι μαθητές δε θα τα γράφουν. Αυτό γίνεται όπως είπε όχι για λόγους οικονομίας, αλλά για λόγους παιδαγωγικής. (Πηγή: alfavita.gr, 16/11/2012)


Στη χώρα μας τυπώνουμε 30-40 εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων κάθε τάξης τον χρόνο, με μέσο κόστος τα 0,80 ευρώ ανά τεύχος. Εχει υπολογιστεί ότι ακόμη και ποσοστό μόλις 10% να κατορθώναμε να ανακυκλώσουμε στις επόμενες τάξεις, θα σήμαινε εξοικονόμηση 2-3 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
Πράγματι, δεν είναι λίγες οι χώρες της Ευρώπης όπου οι μαθητές υποχρεούνται να επιστρέψουν τα σχολικά  βιβλία τους στο τέλος της χρονιάς. Τα επιστρεφόμενα βιβλία ελέγχονται ως προς την κατάστασή τους και όσα εγκρίνονται διανέμονται στους επόμενους μαθητές. Μάλιστα το σύστημα αυτό ακολουθείται και σε χώρες της Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζουν έντονη οικονομική πίεση όσο η δική μας, όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία, αλλά και στην Κύπρο – ορισμένα βιβλία θεωρητικών μαθημάτων – και στις σκανδιναβικές χώρες. Σε αρκετές περιπτώσεις τα σχολεία χρεώνουν τις οικογένειες στην περίπτωση που τα παιδιά επιστρέψουν κάποιο βιβλίο κατεστραμμένο.
Την πρώτη προσπάθεια επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων είχε κάνει πέρυσι, σε εθελοντική βάση, η τότε υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Τον Μάιο του 2011 είχε οργανώσει ένα εθελοντικό πρόγραμμα επιστροφής των σχολικών βιβλίων, με σύνθημα «Δώστε νέα ζωή στα παλιά σχολικά βιβλία». Στόχος της προσπάθειας ήταν η εξοικονόμηση πόρων. Ωστόσο μόλις 42 σχολεία συμμετείχαν στο εθελοντικό πρόγραμμα, οι μαθητές των οποίων  επέστρεψαν 32.000 σχολικά βιβλία. (Πηγή: Τα Νέα online, 16/10/2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια: