"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

14 Νοεμβρίου 2011

Αγγελόκαστρο: Μουσείο Ιστορίας της Εκπαίδευσης

της Βάσως Βήττα από την "Αιχμή"
 
Πρωτοβουλία για την διάσωση, διαφύλαξη και προβολή τεκμηρίων της εκπαιδευτικής πολιτικής και ιστορίας και των ντοκουμέντων, από την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους ως τις μέρες μας, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει και να αναδείξει το εκπαιδευτικό υλικό που αφορά στην πορεία της εκπαίδευσης μέσα στο χρόνο σε όλο το νομό, προχωρά στην ίδρυση Μουσείου Ιστορίας και Εκπαίδευσης, προτείνοντας ως καταλληλότερο χώρο το παλιό σχολείο Αγγελοκάστρου. Προκειμένου όμως να στηριχτεί αυτή η προσπάθεια ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Συμεών Γκοργκόλης, απευθύνεται στο δήμο Αγρινίου, ζητώντας του να γίνει μέτοχος και αρωγός στην πρωτοβουλία αυτή.

Η συλλογή τεκμηρίων της εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει σχολικά βιβλία παλαιότερων εποχών, σχολικά εγχειρίδια, ντοκουμέντα, γεωγραφικούς και ιστορικούς χάρτες, αριθμητήρια, όργανα φυσικής και χημείας, πορτρέτα, ιστορικές εικόνες και αφίσες, θρησκευτικές και μυθολογικές κάρτες, θρανία, γραφεία, εποπτικά μέσα διδασκαλίας αλλοτινών εποχών, βαλσαμωμένα πουλιά, αναμνηστικά εποχών, δωρεές από προγράμματα ενίσχυσης της Ελλάδας, γραφομηχανές και άλλα τεχνολογικά μέσα, ώστε να διατηρηθεί στη μνήμη όλων, το αρχειακό υλικό της εκπαίδευσης. Η συγκέντρωση αυτού του υλικού, όπως τονίζει ο κ. Γκοργκόλης, «θα διευρύνει τις γνώσεις μας για τα διδακτικά βιβλία, τα εποπτικά μέσα και χρόνο με το χρόνο αυτό το άγνωστο υλικό θα προβάλλει πλουσιότερο και αφθονότερο». Και προσθέτει ότι «θα αποκτήσουμε μια άλλη αντίληψη για την εξέλιξη της διδασκαλίας και των μέσων της για μια αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτό το υλικό, που έχει μορφώσει το ελληνόπουλο, την πνευματική και ψυχολογική ατομικότητα».

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας έχει πληθώρα σχολικών μονάδων που έχουν κλείσει, αλλά έχουν μια τεράστια περιουσία και ένα ανεκτίμητο θησαυρό που πρέπει να διασωθεί από τη λήθη και την εγκατάλειψη. Το παλιό δημοτικό σχολείο Αγγελοκάστρου προτάθηκε ως καταλληλότερος χώρος, επειδή είναι ένα πετρόκτιστο διδακτήριο της δεκαετίας του ’30 που ανακαινίστηκε πρόσφατα, σε χώρο 8 στρεμμάτων, που με την κατάλληλη διαμόρφωση και του εξωτερικού χώρου θα μετατραπεί σε ένα εξαιρετικό μουσείο. Ο λόγος που επιλέχθηκε η περιοχή του Αγγελοκάστρου είναι διότι βρίσκεται στο κέντρο του νομού, σε κοντινή απόσταση από το Αγρίνιο, πολύ κοντά στην εθνική οδό και την Ιόνια Οδό και με άμεση πρόσβαση από το Μεσολόγγι. Επιπλέον σε συνεννόηση με το ΤΕΙ Μεσολογγίου θα υπάρξει βοήθεια από εθελοντές φοιτητές που θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση στη λειτουργία του Μουσείου.

Στο μεταξύ η δημοτική αρχή του πρώην δήμου Αγγελοκάστρου είχε δρομολογήσει τη λειτουργία ενός Λαογραφικού Μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο που θα συνδυάζει το πάντρεμα της δημοτικής παράδοσης, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και κουλτούρας, που θα προσδώσουν σε αυτή τη δυαδικότητα τη δυναμική για μορφωτικά αγαθά και στοιχεία που σχετίζονται με την παιδεία. Με κριτήριο την ανάγκη διάσωσης σημαντικού υλικού, που βρίσκεται διάσπαρτο, πρέπει η προσπάθεια αυτή να βρει συμπαραστάτες και να πάρει τις διαστάσεις που της αξίζουν, διότι είναι μια οφειλή στη μνήμη, την ιστορία, την εκπαίδευση, την παιδεία και σε όλους τους εκπαιδευτικούς που διαμόρφωσαν ήθος και χαρακτήρες, μέσα στα χρόνια που πορεύτηκαν μαζί με την ιστορία των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: