"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

15 Ιουνίου 2011

Αποχαιρετισμός της χρονιάς με συμβουλές για το καλοκαίρι και Μαύρο Θέατρο

Η σχολική χρονιά τελείωσε επισήμως και οι μαθητές παίρνουν πλέον τα κουβαδάκια τους και πάνε... παραλία. Σύσσωμος ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας πανηγυρίζει για τη λήξη των μαθημάτων, ο Σεπτέμβρης είναι ακόμη μακριά, οπότε... με μια λέξη: ΔΙΑΚΟΠΕΣ! Αυτό βεβαίως έπρεπε να γιορταστεί δεόντως, μιας και δεν είναι από τα γεγονότα που περνάνε έτσι! Και τον εορτασμό αυτό τον ανέλαβαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης, κάθε τμήμα της οποίας παρουσίασε και ένα ξεχωριστό δρώμενο.

Οι μαθητές του Γ΄1 παρουσίασαν τραγούδια και θεατρικά δρώμενα σχετικά με το καλοκαίρι. Μέσα από αυτά προέκυψαν χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ηλιοθεραπεία και την προστασία από την ακτινοβολία αλλά και σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες. Μουσικές, χρώματα και όμορφες παιδικές φωνές γέμισαν την αίθουσα του Δημαρχείου, η οποία για μια ακόμη φορά πλημμύρισε από κόσμο. Μετά από αυτό, ελπίζουμε ότι όλοι θα ακολουθήσουν τις συμβουλές μας, με πρώτους και καλύτερους τους μαθητές, βεβαίως! Συγχαρητήρια λοιπόν στο τμήμα Γ'1 και στη δασκάλα τους, Κατερίνα Θεοδώρου.

Πρωτότυπο για τα δεδομένα του τόπου μας και πολύ ενδιαφέρον αποδείχτηκε το Μαύρο Θέατρο με τίτλο "Μικροί Άλλοι Κόσμοι Μέσα στο Σκοτάδι" που παρουσίασε το τμήμα Γ΄2 και η δασκάλα Βούλα Παπακίτσου. Το Μαύρο Θεάτρο ξεκίνησε από την Ανατολή και αναβίωσε τον τελευταίο αιώνα στην Κεντρική Ευρώπη. Βασίζεται στο μαύρο σκηνικό και τη μαύρη ενδυμασία των μαριονετιστών που δεν φαίνονται από το κοινό, δίνοντας έτσι την ψευδαίσθηση ότι οι μαριονέτες αιωρούνται. Πληθώρα παραστάσεων ανεβαίνει κάθε χρόνο στα ειδικά διαμορφωμένα κεντροευρωπαϊκά θέατρα και πλήθος φανατικών θαυμαστών παρακολουθεί τις παραστάσεις. Στο σχολείο μας -και γενικά στον τόπο μας- πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά παράσταση Μαύρου Θεάτρου: απραγματοποίητα όνειρα-πεταλούδες που πετούν, σκέψεις που αιωρούνται-προσδοκίες που χάνονται, όλα μαγικά και όμορφα με μουσική που ταξιδεύει από την κλασική Βιέννη στον "δικό μας" Ζορμπά", υπό την αφήγηση της μαθήτριας Λυδίας Μπότσα και τη μουσική επιμέλεια του Γιώργου Σαμαντά. Συγχαρητήρια λοιπόν και στο τμήμα Γ΄2 και στη δασκάλα του για την πρωτότυπη αυτή παρουσίαση και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς Κωνσταντίνα Κουμανδράκη-Σαμαρά, Παρασκευά και Σοφία Κρικρή αλλά και στον ΣΓΚ του σχολείου μας ο οποίος παρουσίασε έναν όμορφο μπουφέ με εδέσματα στο τέλος της γιορτής.

Τις προσεχείς ημέρες φωτογραφίες από τη γιορτή
Μια μικρή εισαγωγή στο Μαύρο Θέατρο
Ο Ονειροπόλος
Φιγούρες που αιωρούνται

Δεν υπάρχουν σχόλια: