"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

18 Νοεμβρίου 2010

Ταξιδεύοντας με την 7η τέχνη



 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010, 16.30 – 18.30 μμ, στο παράρτημα του Δημοτικού Σχολείου στο Χοβολιό, θα πραγματοποιηθεί για τους μαθητές της Δ, Ε και ΣΤ τάξης η προβολή της ταινίας «Αζούρ και Ασμάρ» του Μισέλ Οσελό. Θα ακολουθήσει συζήτηση σχετικά με την ταινία.
 
Ο  Αζούρ και ο Ασμάρ είναι δύο ομογάλακτα αγόρια διαφορετικής εθνικότητας, χρώματος και τάξης, τα οποία όμως συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί αδελφικής αγάπης. Σύντομα οι δρόμοι τους θα χωρίσουν, ωστόσο η μοίρα θα τους ξανασμίξει και πάλι κι οι δυο τους –μεγαλωμένοι πια- θα ξεκινήσουν ένα μαγικό ταξίδι ανταγωνισμού, φιλίας και αγάπης, προς αναζήτηση της νεράιδας των παιδικών τους παραμυθιών.

Ο Οσελό «παντρεύει» αριστοτεχνικά δύο εντελώς διαφορετικούς πολιτισμούς (Δύσης- Ανατολής) εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις μεταξύ των λαών και εξυμνώντας τη φιλία και την ανθρώπινη συναδελφικότητα. Ένα αλλιώτικο παραμύθι βασισμένο στις λαϊκές παραδόσεις της Ανατολής από ένα δημιουργό που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις με το «Κιρίκου και η Μάγισσα», όταν επιχειρούσε μια καινούρια αισθητική προσέγγιση των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Η ταινία Αζούρ και Ασμάρ συμμετείχε επίσημα στο φεστιβάλ των Καννών το 2006.

(Παρακαλούνται οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν την ταινία να έχουν μαζί τους ένα καθαρό ζευγάρι καλτσάκια κι αν θέλουν ένα μαξιλαράκι για να καθήσουν πιο άνετα.)  

Δεν υπάρχουν σχόλια: