"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος, "Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάξουν").

13 Σεπτεμβρίου 2010

Πραγματοποιήθηκε η τελετή του αγιασμού σήμερα στο σχολείο μας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθιερωμένη τελετή του αγιασμού στο σχολείο μας με το νου στραμμένο στην σημερινή τοποθέτηση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Μεσολόγγι. Ο λόγος είναι τα κενά δύο δασκάλων που λογικά μέχρι αύριο θα έχουν τακτοποιηθεί. Κατά τ' άλλα, όλα κύλησαν ομαλά καθώς ο πάτερ-Δημήτριος (φωτό 1) τέλεσε τον αγιασμό και ανέγνωσε μήνυμα του μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ενώ ο διευθυντής μας Γιάννης Βασιλάκης διάβασε στα παιδιά το μήνυμα της Υπουργού Π.Δ.Β.Θ. κ. Άννας Διαμαντοπούλου. Στη συνέχεια τα παιδιά παρέλαβαν τα βιβλία τους και μπήκαν για λίγο στις τάξεις. Ξεχωριστή και συγκινητική η παρουσία στο σημερινό αγιασμό η παρουσία της τέως διευθύντριας κ. Μαρίας Ζαβιτσάνου και του τέως υποδιευθυντή κ. Οδυσσέα Πέτρου, οι οποίοι μετά από 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην έδρα συνταξιοδοτήθηκαν και άφησαν τη διδασκαλία. Ελπίζουμε όχι και το σχολείο! Άλλωστε οφείλουμε ιδιαίτερα αφιερώματα στους δύο συναδέλφους, τα οποία σύντομα θα ακολουθήσουν. Καλή σχολική χρονιά σε όλους και ειδικά στα πρωτάκια (φωτό 2) που έκλεψαν την παράσταση.

Το μήνυμα της Υπουργού  ΠΔΒΘ:

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες
Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς θέλω να σας καλωσορίσω στα σχολεία και να σας ευχηθώ μια χρονιά δημιουργική, μια χρονιά επιτυχιών, διακρίσεων και προόδου.
Η φετινή χρονιά είναι αφετηρία του Νέου Σχολείου, που θα είναι ικανό να δώσει:
  • Τη γνώση που είναι πηγή δύναμης.
  • Την κριτική σκέψη που είναι η βάση της ελευθερίας.
  • Την επιβράβευση  της προσπάθειας κάθε μαθήτριας και κάθε μαθητή.
  • Την αγάπη και την πίστη σε αξίες και αρχές που δημιουργούν ενεργούς πολίτες και σπουδαίους ανθρώπους.
 Για να πετύχει τους στόχους του, το Νέο Σχολείο μας χρειάζεται όλους. Χρειάζεται το υψηλό αίσθημα ευθύνης του εκπαιδευτικού. Χρειάζεται την επιμέλεια των μαθητών. Χρειάζεται τη συμμετοχή των γονιών. Χρειάζεται την αμέριστη υποστήριξη της πολιτείας. Όλοι μαζί, μπορούμε να πετύχουμε τους συλλογικούς στόχους για την αναβάθμιση της δημόσιας Εκπαίδευσης και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε το σχολικό περιβάλλον που θα βοηθάει στην επίτευξη των προσωπικών στόχων που έχει θέσει ο καθένας και η κάθε μια από σας.
Ειδικά, σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας, αλλά και για τον κάθε πολίτη χωριστά, κάθε σχολείο με πρώτο το δικό σας σχολείο, αξίζει να γίνει όαση δημιουργίας και ελπίδας για την πατρίδα μας. Αξίζει να το προσπαθήσετε και είμαι βέβαιη πως θα τα καταφέρετε. Θα είμαστε δίπλα σας, σε ό,τι μας χρειαστείτε.
Το σχολείο είναι η ελπίδα μας για μια φωτεινή Ελλάδα. Για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία. Για ένα μέλλον περισσότερων ευκαιριών για τη νέα γενιά. Γι’ αυτό βασιζόμαστε στις χιλιάδες των σπουδαίων εκπαιδευτικών - των δασκάλων σας – που βρέθηκαν πάντοτε στη πρωτοπορία κάθε μεγάλης προσπάθειας και αλλαγής στη χώρα μας. Με τις γνώσεις, τις εμπειρίες και την ευαισθησία τους είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ένα εκπαιδευτικό σύστημα αναβαθμισμένο, ποιοτικό και ανταγωνιστικό, που θα εξασφαλίζει σε όλες και όλους σας  τη δυνατότητα να κάνετε πραγματικότητα τα όνειρά σας.

Καλή δύναμη και καλή  πρόοδο σε όλους.
Άννα Διαμαντοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: