"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

14 Ιουνίου 2010

Ταξιδέψαμε με το "Όνειρο του Σκιάχτρου"

Λένε ότι οι θεατρικές παραστάσεις έχουν επιτυχία όταν η δουλειά που παρουσιάζεται συνδυάζει επαγγελματική νοοτροπία, συστηματική καθοδήγηση, προσεγμένα σκηνικά και μαζική προσέλευση κόσμου. Ε λοιπόν, η νεοσύστατη θεατρική μας ομάδα βάλθηκε να το επιβεβαιώσει. Το "Όνειρο του Σκιάχτρου" που παρουσίασε χθες, 13 Ιουνίου, τα είχε όλα:
Οι μαθητές δούλεψαν όλη τη χρονιά αμέτρητες ώρες εκτός σχολείου, ανάμεσα σε φροντιστήρια και άλλες υποχρεώσεις, έδειξαν μεράκι, συμπεριφέρθηκαν σαν επαγγελματίες και έκαναν τον κόσμο να τρίβει τα μάτια του! Καταπληκτικές ερμηνείες από όλους τους μαθητές που πραγματικά το χάρηκαν.

Οι υπεύθυνοι της θεατρικής ομάδας έδωσαν τον εαυτό τους: η Χριστίνα, ο Μιχάλης, η Αρχοντούλα και η Γιώτα δαπάνησαν πολλές κοπιαστικές ώρες στο Παράρτημα του σχολείου μας κάνοντας πρόβες, κατασκευάζοντας σκηνικά, μελετώντας τη σκηνοθεσία, κόβοντας, ράβοντας, αλλάζοντας, μετρώντας. Μια καλή ορχήστρα άλλωστε πάντα χρειάζεται καλούς μαέστρους!


Εντυπωσίασαν βεβαίως τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης με τα ζωντανά τους σχέδια και χρώματα αλλά και το μακιγιάζ των παιδιών για το οποίο ο Δήμαρχος είπε ότι "αν δεν παρουσιάζατε τους ηθοποιούς έναν-έναν, δεν θα καταλάβαινα ότι αντρικοί χαρακτήρες ερμηνεύονταν από κορίτσια!".

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου και γέμισε την αίθουσα του Δημαρχείου. Το παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν η καλύτερη επιβράβευση για τους ηθοποιούς και τους συντελεστές της παράστασης.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι "Η ισχύς εν τη ενώσει". Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, πιο δραστήριος από ποτέ, πάντοτε ήταν κοντά στα παιδιά. Ο ίδιος ο πρόεδρός του, Ο ΛΕωνίδας Καραγεώργος, ξόδεψε κι αυτός αμέτρητες ώρες προσωπικής εργασίας για να μη λείπει τίποτε από τα παιδιά. Οι καταστηματάρχες της περιοχής μας είδαν να πιάνουν τόπο τα λεφτά τους για την αγορά της νέας μας μικροφωνικής. Αρκετοί μας ενίσχυσαν επιπλέον: η Ευδοξία Γκόλφη προόσφερε τις υπηρεσίες της στο μακιγιάζ αφιλοκερδώς, όπως και ο Αλέξης Γιώτης που ενίσχυσε τον ήχο μας και οι γονείς των μαθητών που πλήρωσαν για τα κοστούμια.
Κερδίσαμε λοιπόν. Μια νέα θεατρική ομάδα που θα τροφοδοτήσει αυτή του Καραμουζείου Γυμνασίου επάξια. Ένα θεατρικό εργαστήρι στο Παράρτημα του σχολείου μας που ζητά να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο. Συναδέλφους που θα μείνουν στο σχολείο να δουλέψουν γι' αυτό και τα παιδιά του και να προσφέρουν. Μια αίθουσα που όταν θα ανακαινιστεί θα προσφέρει όλες τις ανέσεις για καλλιτεχνικά δρώμενα. Μα πιο πολύ κερδίσαμε μια παιδική αγκαλιά, ολάνοιχτη και ζεστή, το μεγαλύτερο βραβείο για κάθε δάσκαλο.

 Φωτογραφίες από το έργο:


Δεν υπάρχουν σχόλια: