"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

16 Ιουνίου 2010

Απολογισμός

Πάει και η φετινή σχολική χρονιά! Ευτυχώς που υπάρχει και η σελίδα μας για να γυρίζουμε πίσω και να θυμόμαστε τα δρώμενα του σχολείου μας. Έφτασε επομένως η ώρα να τα εκθέσουμε περιληπτικά. Τι είχε λοιπόν η φετινή χρονιά;

Είχε συγγραφείς: Η Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου επισκέφτηκε το σχολείο μας το Δεκέμβριο και μίλησε με τα παιδιά για τις αναγνωστικές τους προτιμήσεις. Μια νέα συγγραφέας, η Εύα Πετροπούλου-Λιανού ήρθε τον Απρίλη και συζήτησε με τα παιδιά για το παραμύθι. Το Μάη, η πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου ήρθε να γνωρίσει τους μαθητές ενός σχολείου που στα δεκεμβριανά βραβεία τους εξέπληξε όλους ευχάριστα.
Είχε βραβεία: Η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου κέρδισε δύο βραβεία πανελλήνιας εμβέλειας. Το Βραβείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς παμψηφεί και με κολακευτικότατα σχόλια, καθώς και τον Έπαινο του Ιδρύματος Δημοσιογραφίας "Μπότση" παρουσία πολλών επισήμων. Σημαντική επιβράβευση επίσης και η τιμητική εκδήλωση του Συλλόγου Δασκάλων Μεσολογγίου.
Είχε θέατρο: Συνεχίζοντας την παράδοση των θερινών παραστάσεων ("'Ορνιθες", "Αμαδρυάδα", "Τρυφεράκανθος") η θεατρική ομάδα παρουσίασε το "Όνειρο του Σκιάχτρου", το οποίο ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Ήδη η παράσταση δέχεται προτάσεις για το καλοκαίρι και το σχολείο φαίνεται να αποκτάει νέα δυναμική στον τομέα αυτό. Εκτός βέβαια από το "Όνειρο του Σκιάχτρου" πολύ καλά θεατρικά παρουσιάστηκαν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Λήξης, όπου οι μαθητές μας κέρδισαν άξια το χειροκρότημα. Στα θεατρικά δρώμενα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις παραστάσεις Καραγκιόζη: στην αυλή του σχολείου μας τον Οκτώβρη από έναν πλανόδιο Καραγκιοζοπαίκτη, μια σειρά από απίθανες παραστάσεις του 12χρονου Θανάση Τσαμπιέρη και, φυσικά, ο "ζωντανός" Καραγκιόζης-μάγειρας της Γιορτής Λήξης! Παρακολουθησαμε, τέλος, στο Αγρίνιο την παράσταση του ΔηΠεΘε "Ο βραχνιασμένος φαλτσοτενόρος και οι περιπέτειες της δημοτικής μπάντας".
Είχε εκδρομές: Το ότι ο τόπος μας είναι απόκεντρος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για διδακτικές επισκέψεις, δεδομένου ότι για τις μετακινήσεις μας χρειάζεται πάντα λεωφορείο, επομένως "δει δη χρημάτων"! Παρόλα αυτά, πήγαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης και στον Ιερό Βράχο σε μια εκδρομή... απόβαση(!) στην οποία για πρώτη φορά συμμετείχαν και οι γονείς των μαθητών μας. Στα πλαίσια του νομαρχιακού προγράμματος "Γνωρίζω την Αιτωλοακαρνανία" επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο των Οινιάδων, το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού και το Μουσείο Βάσως Κατράκη. Πολύ όμορφα περάσαμε και στον περίπατό μας στο βυζαντινό κάστρο του Δραγαμέστου.
Είχε εκδηλώσεις: Οργανώσαμε για πρώτη φορά εκδήλωση με θέμα τις Μαθησιακές Δυσκολίες στις οποίες έγινε μια προσπάθεια ενημέρωσης-απομυθοποίησης των δυσκολιών. Ακόμη, στα πλαίσια της ιστοριογνωσίας οργανώθηκε μια μικρή ομιλία-παρουσίαση κατά την επέτειο του Μακεδονικού Αγώνα και η καθιερωμένη πια εκδήλωση-παρουσίαση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Είχε... φασίνα: Για να αλλάξει όψη το Παράρτημα και να αξιοποιηθεί ήθελε δουλειά πολλή από εκπαιδευτικούς και γονείς. Πράγματι, η θεατρική ομάδα βρήκε στέγη, το κτήριο του Χοβολιού απέκτησε ζωή και.. έπεται συνέχεια. Της Πολιτείας ακούσασας βεβαίως!
Είχε ανακύκλωση: Και μπαταρίες και χαρτί ανακυκλώνουμε πλέον χάρη στην έξοχη πρωτοβουλία του Συμβουλίου Νέων. Το οποίο ανέλαβε να καθοδηγήσει σωστά τα παιδιά μας τόσο σ' αυτό το θέμα όσο και στον καθαρισμό της παραλίας μας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Είχε νέα εφημερίδα: Η "Χρυσή Πένα" μάς κέρδισε από το πρώτο της φύλλο. Στα πρότυπα του "Μπαμ!!!", εκφράστηκαν και πάλι οι ανησυχίες των παιδιών για τον τόπο τους και το μέλλον και είχαμε και μια μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία: τη συνέντευξη με το Γιάννη Καλπούζο, συγγραφέα του "Ιμαρέτ" και νικητή του φετινού Βραβείου Αναγνωστών. Ευχόμαστε βραβεία και στην "Χρυσή Πένα".
Είχε περηφάνια: για ποιον άλλον παρά για το γειτονικό μας Καραμούζειο Γυμνάσιο που κέρδισε το Α΄ Βραβείο στο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου του νομού μας; Άξιοι!
Είχε δωρεές: Ο Εμπορικός Σύλλογος βρέθηκε στο πλευρό μας και με τη δωρεά του μας επέτρεψε να αγοράσουμε μια μικροφωνική εγκατάσταση που τόσο πολύ χρειζόμαστε! Ελπίζουμε κάποτε να αποκτήσουμε και αίθουσα εκδηλώσεων για να τη βάλουμε. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τις προσφορές όλων όσων εργάστηκαν για τις παραστάσεις μας αλλά και την οικονομική ενίσχυση του Δήμου.
Είχε άθληση: Τα φιλικά των ομάδων του σχολείου μας στις Φυτείες ήταν το επιστέγασμα μιας χρονιάς όπου τα παιδιά μας έμαθαν τα μυστικά αθλημάτων που δεν μπορούν να μάθουν στον Αστακό. Μπάντμιντον, χάντμπολ, τένις, μπέιζμπολ, πινγκ πονγκ ήταν λίγα μόνο από αυτά. Πρέπει να προσθέσουμε σ' αυτά και το πρόγραμμα δράσης του καθηγητή Φ.Α. του σχολείου μας για τον περίπατο που μας οδήγησε στο βυζαντινό κάστρο του Δραγαμέστου.
Είχε Γονείς εν Δράσει: Ο Σύλλογος Γονέων είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται υπερβάλλοντας εαυτόν. Πέρα από την προσωπική εργασία προέδρου και μελών, στα συν του το ότι οργάνωσε όμορφη τελετή κοπής πρωτοχρονιάτικης πίτας, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Πολύ όμορφο και το καρναβαλικό γκρουπάκι αν και ο καιρός μας τα είχε χαλάσει. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τους δελεαστικότατους μπουφέδες των μαμάδων κατά τις εκδηλώσεις μας, μια συνήθεια που επιβάλλεται να γίνει παράδοση!
Είχε διαδίκτυο: Τέσσερις αισίως οι σελίδες μας. Η κεντρική μας έχει κατά μέσο όρο 80 επισκέψεις την ημέρα από τις οποίες οι μισές περίπου αφορούν νέους επισκέπτες. Το "Μπαμ!!!" και η "Χρυσή Πένα" έχουν τη δική τους διαδικτυακή στέγη, ενώ φέτος δημιουργήσαμε τη ρετρό σελίδα "Το σχολειό μας κάποτε" με ενθύμια από το παλιό σχολείο.
Είχε γρίπη: Τη θυμάστε; Αυτή την τόσο επικίνδυνη που μας έβαζε σε συναγερμό κάθε φορά που έβηχε κάποιο παιδί ή μεγάλος;

Τι θα θέλαμε να είχε; Τα πάντα, όπως άλλωστε τα έχουν περιγράψει οι μαθητές μας στα έντυπα που εξέδωσαν. Για μια ακόμη φορά στριμωχτήκαμε στο παλιό κτήριο του κάτω  σχολείου, χωρίς κανεναν απολύτως χώρο για κάτι άλλο. Με γραφείο-εργαστήριο Η/Υ- αποθήκη-αίθουσα Ειδικής Αγωγής-Γραφείο Δασκάλων, όλα σε ένα. Με μια αυλή με πολύ τσιμέντο και ούτε ένα μέτρο πεζοδρόμιο μπροστά στην είσοδο. Με πολλούς ιθύνοντες απόντες και με μόνο όπλο τη διάθεση όποιου εθελοντικά προσφέρθηκε να μας βοηθήσει.
Κάπως έτσι θα μπούμε στη νέα χρονιά, μη γνωρίζοντας ακόμη τι θα μας ξημερώσει. Υπό ποιο καθεστώς και με ποιο δυναμικό θα λειτουργήσει το σχολείο του χρόνου. Με διάθεση βελτίωσης πάντως, κάνουμε την αυτοκριτική μας, προσπαθώντας πάντα για το καλύτερο.
Καλό καλοκαίρι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: