"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

6 Δεκεμβρίου 2009

Ποιος ήταν ο Άγιος Νικόλαος, πολιούχος του Αστακού

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στα Πάταρα της Λυκίας (Μικρά Ασία) την εποχή της Τετραρχίας (μετά το 293 μ.Χ.) από εύπορους γονείς. Χάνοντας από μικρός του γονείς του, αφιερώθηκε στον ασκητισμό και μετέπειτα αναρριχήθηκε στα αξιώματα του κλήρου, φθάνοντας στο βαθμό του αρχιεπισκόπου.
Η δράση που ανέπτυξε ως αρχιεπίσκοπος (φιλανθρωπίες, ελεημοσύνες, ιδρύματα) κίνησε την προσοχή των Ρωμαίων, οι οποίοι τον καθαίρεσαν και τον φυλάκισαν. Με την άνοδο στο θρόνο του Κωνσταντίνου Α΄ και την εφαρμογή του Διατάγματος της Ανεξιθρησκείας, ο Νικόλαος αποκαταστάθηκε.
Οι περιπέτειές του όμως δεν είχαν τελειώσει. Με τη συγκατάθεση του Κωνσταντίνου έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας, η οποία μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με την καταπολέμηση του Αρειανισμού. Λέγεται ο Νικόλαος χαστούκισε τον Άρειο και κατόπιν εντολής του αυτοκράτορα μπήκε φυλακή, από την οποία όμως αμέσως απελευθερώθηκε. Πέθανε (6 Δεκεμβρίου) σε βαθιά γεράματα κατά τα πρώτα χρόνια μετά τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1087 στο Μπάρι.
Στην ορθόδοξη λατρεία ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης των ναυτικών, ενώ στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία συνδέεται με τον Σάντα Κλοζ (Santa Claus) τον δυτικό Άγιο Βασίλη. Ναοί του Αγίου υπάρχουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, ενώ μια πρωτεύουσα νομού φέρει το όνομά του. Στον Αστακό, μια κωμόπολη που άνθισε την εποχή των καραβοκυραίων, ο Άγιος Νικόλαος είναι πολιούχος και σε αυτόν είναι αφιερωμένος ο ενοριακός ναός στην ομώνυμη κεντρική πλατεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: