"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

27 Οκτωβρίου 2009

Fast, faster, fascist! Η σχολική μας γιορτή.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ο καθιερωμένος εορτασμός της νίκης μας επί των Ιταλών το 1940. Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, οι μαθητές της Ε΄ τάξης μας πήγαν ένα μικρό ταξίδι στο χρόνο, προσπαθώντας να ζωντανέψουν λίγες από τις τρομερές εκείνες στγμές του πολέμου. Σε ένα σύντομο χρονικό, η Ελλάδα του Μεσοπολέμου και της 4ης Αυγούστου συνάντησε την Ευρώπη του Φασισμού και του Ναζισμού.
Βιαστικός ο Μουσολίνι ετοιμάστηκε για περίπατο στην Ελλάδα, αλλά οι φαντάροι μας τον κράτησαν στην Πίνδο, τον κυνήγησαν μέσα στην Αλβανία και ανάγκασαν τον ξένο τύπο να αφιερώσει σελίδες επί σελίδων για τον ελληνικό θρίαμβο. "Οι ήρωες πολέμησαν σαν Έλληνες " (Τσώρτσιλ) και τους Γερμανούς. Στην Κρήτη και στο Ρούπελ. Τόσο, που ανάγκασαν τον ίδιο τον Χίτλερ να πει ότι "από όλους τους λαούς πιο λυσσαλέα αντίσταση συνάντησα από τους Έλληνες".
Κι ύστερα ήρθε η πείνα, η εξαθλίωση και η Κατοχή. Εκεί όπου οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι. Και όταν ήρθε η ελευθερία, όλα τα έθνη του κόσμου αναγνώρισαν την προσφορά της μικρής Ελλάδας.
Μέσα από την αφήγηση, τα ποιήματα, τα τραγούδια και τα πεζά, ξεδιπλώθηκε μπροστά μας όλο το Έπος του '40. Στην αίθουσα υπήρχε μια μικρή έκθεση από αυθεντικές εφημερίδες του '40, αφίσες της εποχής, φωτογραφικό υλικό και γελοιογραφίες των ελληνικών και ξένων εφημερίδων. Συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους!
Συνέχεια του εορτασμού αύριο με δοξολογία, κατάθεση στεφανιών και τη μαθητική παρέλαση.

Λίγες φωτογραφίες από τη γιορτή μας


Από την παρουσίαση.


Έκθεση με αυθεντικές εφημερίδες του '40 λειτούργησε στις προθήκες του Π.Κ.


Στολισμένη η αίθουσα αναμένει τους θεατές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: