"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

Teachers for Europe 2017


ΕΥΡΩΠΗ... ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ!
Τμήμα εφαρμογής: Β΄2 (2016-17), 14 μαθητές
Σκοπός: Γνωριμία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από μικρές ιστορίες (κυρίως παραμύθια). Διασκεδάζουμε με τις ιστορίες, τις ζωγραφίζουμε, ψάχνουμε και βρίσκουμε τις χώρες στον χάρτη και στον ψηφιακό κόσμο, χρωματίζουμε σημαίες και ακούμε τους εθνικούς ύμνους.
Χρόνος: 9 Ιανουαρίου - 7 Απριλίου 2017
Τελικό προϊόν: Ηλεκτρονικό βιβλίο με τα παραμύθια, τους μύθους και τις ιστορίες για την Ευρώπη.

Η πορεία και οι στάσεις του φετινού ταξιδιού


Διδακτικό υλικό:
1. "Μια ακατάδεχτη βασιλοπούλα", παραμύθι από τη Δανία
2. "Η μαγική χύτρα", παραμύθι από τη Σουηδία
3. "Το Βασίλειο της Τύχης", παραμύθι από την Ισπανία
4. 'Τσίκο Πετρίλο", παραμύθι από την Ιταλία
5. "Ο γάμος της βατραχίνας", παραμύθι από την Αυστρία
6. "Η θεία Φτώχεια", παραμύθι από την Πορτογαλία
7. "Το βασιλόπουλο και η ραφτοπούλα", παραμύθι από τη Γαλλία
8. "Το χρυσό κορίτσι", παραμύθι από τη Βουλγαρία
9. "Ο Δράκος της Κρακοβίας", παραμύθι από την Πολωνία
10. "Το παραμύθι του Κράκονος", παραμύθι από την Τσεχία
11. "Ο μαχητικός ψαράς", παραμύθι από τη Λετονία
12. "Η αρπαγή της Ευρώπης", αρχαίος μύθος από την Ελλάδα




ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

12. "Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ", ένας μύθος από την αρχαία Ελλάδα
Βλέπω την προσπάθεια του Κάδμου να βρει την αδερφή του σε κινούμενα σχέδια ΕΔΩ κι ΕΔΩ
 Το ελληνικό κέρμα των 2 ευρώ: Η παράσταση της Αρπαγής Ευρώπης, το ανθέμιο, ο χαράκτης Γιώργος Σταματόπουλος.
 - Ευρώπη, μια λέξη ελληνική -
Η Αρπαγή της Ευρώπης στην εθνική όψη του ελληνικού κέρματος των 2 ευρώ


11. "Ο ΜΑΧΗΤΙΚΟΣ ΨΑΡΑΣ", από τη Λετονία
Μεταφορτώνω και διαβάζω το παραμύθι ΕΔΩ
Μεταφορτώνω και χρωματίζω τη σημαία της Λετονίας ΕΔΩ
Ο Παστάρις ήταν ο ψαράς που κατάφερε να νικήσει τον γίγαντα που τον απήγαγε και να σώσει τη νεαρή κοπέλα. Ο Λετονός ψαράς ήταν ένας ήρωας, όπως ακριβώς ο στρατιώτης με το αίμα του οποίου ποτίστηκε η λετονική σημαία. Η Λετονία είναι μια από τις τρεις βαλτικές χώρες και στη γλώσσα της προφέρεται "Λάτβια".
Ο Παστάρις και ο γίγαντας


10. "ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΚΡΑΚΟΝΟΣ", από την Τσεχική Δημοκρατία
Μεταφορτώνω και διαβάζω το παραμύθι ΕΔΩ
Μεταφορτώνω και χρωματίζω την εικόνα του Κράκονος ΕΔΩ
 Μεταφορτώνω και χρωματίζω τη σημαία της Τσεχικής Δημοκρατίας ΕΔΩ
 Ο Κράκονος προστατεύει τα βουνά και τα λιβάδια της Βοημίας. Η Βοημία μαζί με τη Μοραβία είναι οι δύο περιοχές που αποτελούν την Τσεχία. Ένας πολύ γνωστός Τσέχος μουσικοσυνθέτης είναι ο Μπέντριχ Σμέτανα που έγραψε το κομμάτι "Από τα δάση και τα λιβάδια και της Βοημίας" (ακούω ΕΔΩ) και o Αντονίν Ντβόρακ που έγραψε τη "Συμφωνία για τον Νέο Κόσμο" (ακούω ΕΔΩ).




9. "Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΚΟΒΙΑΣ", ένας πολωνικός μύθος για την ιστορία της πόλης
 Μεταφορτώνω και διαβάζω το παραμύθι ΕΔΩ
Η Κρακοβία χτίστηκε από τον Κράκους που σκότωσε τον δράκο της σπηλιάς. Η Κρακοβία είναι πόλη της Πολωνίας στον νότο. Η Βαρσοβία -που μοιάζει με την Κρακοβία- είναι η πρωτεύουσα της Πολωνίας. Η Πολωνία έχει ωραίο σχήμα. Δεν έχει βασιλιά. Βρίσκεται στο κέντρο του χάρτη. Κοντά της είναι η Σουηδία. Στην Πολωνία παίζει ο Λεβαντόφσκι. Μάλιστα.
Το άγαλμα του Δράκου στην παλιά πόλη της Κρακοβίας


8. ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΟΡΙΤΣΙ, ένα παραμύθι για το πώς φτιάχτηκε το φεγγάρι, από τη γειτονική μας Βουλγαρία
Σήμερα διαβάσαμε το παραμύθι του χρυσού κοριτσιού που ξέφυγε από τη μητριά της και έγινε φεγγάρι στον ουρανό ψάχνοντας το σπίτι της. Καταφέραμε να βρούμε τι σημαίνουν τα χρώματα στη βουλγαρική σημαία και να βρούμε στον χάρτη πόσο κοντά στη χώρα μας είναι η Βουλγαρία. Ο Λευτέρης μάς είπε ότι το πράσινο χρώμα στη σημαία συμβολίζει τη βουλγαρική φύση και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε για την ανεξαρτησία. Επίσης, μας είπε ότι κάποτε μαλώσαμε (δηλαδή πολεμήσαμε) με τους Βούλγαρους, αλλά τώρα πια εδώ και πολλά χρόνια είμαστε φίλοι; Γιατί όχι άλλωστε;

7. ΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Η ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΑ, ένα σκοτεινό παραμύθι από τη Γαλλία
Μεταφορτώνω και διαβάζω το παραμύθι ΕΔΩ
 Μεταφορτώνω και χρωματίζω τον χάρτη της Γαλλίας με τις περιοχές ΕΔΩ
Είχε και Γαλλία το πρόγραμμα! Πώς θα μπορούσε να λείπει άλλωστε μια από τις ιδρύτριες χώρες της Ένωσης; Όπως ήταν φυσικό, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το Παρίσι, τον Πύργο του Άιφελ, το Μουσείο του Λούβρου και την Γιουροντίσνεϋ, καθώς κάποιοι μαθητές την είχαν επισκεφθεί.



6. Η ΘΕΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ, ένα παραβολικό παραμύθι από την Πορτογαλία

Πορτογαλία, έκτη στάση! Αφού ηρέμησαν τα αγόρια που φώναζαν για πολλή ώρα το όνομα του Κριστιάνο Ρονάλντο, είπαμε να φύγουμε για λίγο από το ποδόσφαιρο και να  μιλήσουμε για τη φτώχεια στον κόσμο, η οποία παρέμεινε επειδή η θεία Φτώχεια ξεγέλασε τον Θάνατο και έμεινε αθάνατη. Μιλήσαμε και για τη σημαία της χώρας, ενώ στη δεύτερη συνάντηση είδαμε πλοία εξερευνητών θαλασσοπόρων και πήγαμε μια βόλτα τον μπαρμπα-Μήτσο στη Λισαβόνα.





5. Ο ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΒΑΤΡΑΧΙΝΑΣ, παραμύθι από την Αυστρία

Επόμενη στάση: Αυστρία. Η βατραχίνα που έγινε τελικά πριγκίπισσα, όπως άλλωστε συμβαίνει στα παραμύθια, μας οδήγησε στο να μιλήσουμε για τη Βιέννη και να ακούσουμε τις εμπειρείες μιας μαθήτριας που είχε ταξιδέψει εκεί. Φυσικά, ακούσαμε Μότσαρτ και ζωγραφίσαμε το περίεργο περίγραμμα της χώρας.

4. ΤΣΙΚΟ ΠΕΤΡΙΛΟ, παραμύθι από την Ιταλία

Διαβάζοντας το παραμύθι "Τσίκο Πετρίλο" γνωρίσαμε την Ιταλία. Ήδη γνωρίζαμε για τον Πινόκιο, αλλά τώρα μάθαμε για τη Ρώμη, τη Νάπολη και το Μιλάνο. Για τους Ρωμαίους, τη Φίατ, τη Φερράρι, τη Λαμποργκίνι και την Άλφα Ρομέο. Ακούσαμε τον εθνικό ύμνο της χώρας και παραδοσιακή ναπολιτάνικη ταραντέλα. Τέλος, μάθαμε να βρίσκουμε την Ιταλία στον χάρτη και ζωγραφίσαμε τη "μπότα".


3. ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ, παραμύθι από την Ισπανία






2. Η ΜΑΓΙΚΗ ΧΥΤΡΑ, παραμύθι από τη Σουηδία


Διαβάσαμε τη "Μαγική χύτρα" και μάθαμε για τη Σουηδία, το σέλας και τον βορρά με τους έξι μήνες νύχτα και έξι ημέρα. Ο πιο γνωστός Σουηδός που ξέραμε ήταν ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς, όμως όλοι τελικά γνωρίζαμε για τον Θωρ, τον Όντιν, τους Βίκινγκς και τα ντράκκαρ!


1. ΜΙΑ ΑΚΑΤΑΔΕΚΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΑ, παραμύθι από τη Δανία



Στην ενότητα αυτή μιλήσαμε για τη Δανία, είδαμε την Κοπεγχάγη στο Google Earth και καταβάσαμε τον μπαρμπα-Μήτσο (το... ανθρωπάκι της Street View) στις δανέζικες πόλεις. Επίσης, είπαμε πολλά για τα παραμύθια του Άντερσεν, δανειστήκαμε βιβλία του και, τελικά, μάθαμε πώς λέγεται η Δανία στη γλώσσα της, ενώ χρωματίσαμε και τη δανέζικη σημαία.


Και το τελικό μας προϊόν, το e-book!

Δεν υπάρχουν σχόλια: