"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

11 Ιουνίου 2024

Ψυχοκοινωνικό Πρόγραμμα: “Σέβομαι τον εαυτό μου- Σέβομαι τους άλλους”

Μέσα από ποικίλες δράσεις οι μαθητές/ριες του Γ1’ ασχολήθηκαμε με τη σημασία της “διαφορετικότητας- μοναδικότητας” του κάθε ανθρώπου.

Φτιάξαμε ο καθένας το δικό του λουλούδι και το  παρουσιάσαμε στους άλλους. Έτσι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις του κάθε συμμαθητή μας.

Επεξεργαστήκαμε το βιβλίο “Το μικρό αγόρι και τα 4 αυγά” μέσα από το οποίο ανακαλύψαμε πόσο διαφορετικοί αλλά παράλληλα και πόσο ίδιοι μπορεί να είμαστε μεταξύ μας.


Συζητήσαμε για τα συναισθήματα και μάθαμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα εκφράζουμε μέσα από το παιχνίδι της ‘παντομίμας’ . Συνειδητοποιήσαμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά αρκεί να τα εκφράζουμε με τους κατάλληλους τρόπους.
Στο τέλος εργαστήκαμε σε ομάδες και δημιουργήσαμε “Το δέντρο του ΜΠΟΡΩ και το δέντρο του ΘΕΛΩ”.     “Τ ο δέντρο του ΜΠΟΡΩ”   είναι το δέντρο με όλα αυτά που μπορούμε να καταφέρουμε ως ομάδα και “το δέντρο του ΘΕΛΩ” είναι το δέντρο με όλα αυτά που θα θέλαμε αλλά δεν μπορούμε να καταφέρουμε.
Καταλήξαμε  ότι  κανείς  δεν είναι τέλειος σε όλα ωστόσο ο καθένας  μας  έχει τη δική του ιδιαίτερη αξία. Συμπεράναμε λοιπόν ότι θα πρέπει να φερόμαστε σε όλους με αποδοχή και σεβασμό γιατί μόνο έτσι θα χτίσουμε υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις!

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί : Δέσποινα Λιότου
                                            Δώρα Καρφή











Δεν υπάρχουν σχόλια: