"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

11 Ιουνίου 2024

Συμμετοχή στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης «Η ζωή στο σχολείο»

Μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στον 13ο Μαραθώνιο Ανάγνωσης που  διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, ένα ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με τη μορφή διαγωνισμού με στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση, και εντέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το έργο Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με σημαντικά βραβεία για τη συγγραφική τους δραστηριότητα.
«H ζωή στο σχολείο»
  Στον φετινό Μαραθώνιο έχουν επιλεγεί βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων που καταπιάνονται με το θέμα του σχολείου. Εμείς στο σχολείο μας επιλέξαμε τους παρακάτω τίτλους βιβλίων: Η Α΄ Δημοτικού τον μικρό δράκο Καρύδα, η σχολική γιορτή του Ίνγκο Ζιγκ, η Δευτέρα Δημοτικού την εκδίκηση της σοκολάτας του Γίργκεν Μπανσέρους, η Τρίτη Δημοτικού ένα γράμμα για τον αρχηγό της Εύης Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου και την Τρίξι Πίκλ την τιμωρό της τέχνης του Όλαφ Φαλάφελ και η Τετάρτη ένα παιδί από το πουθενά της Αλκής Ζέη. Μέσα από την ανάγνωση αυτών των κειμένων τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορες εκφάνσεις της ζωής στο σχολείο, από τη μάθηση και τη μεταλαμπάδευση πολύτιμων γνώσεων μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους δασκάλους και τους συμμαθητές, τον σχολικό εκφοβισμό, τη διαφορετικότητα και την αξία της πολυφωνίας, και τελικά να συνειδητοποιήσουν πόσο ωραία είναι η ζωή στο σχολείο.
Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της φιλαναγνωσίας και υποστηρίζει το έργο του εκπαιδευτικού, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στον μαθητή να ασχοληθεί με θέματα που σχετίζονται με τα ενδιαφέροντά του καθώς και με επίκαιρα ζητήματα του τόπου του και του κόσμου εν γένει.


  Στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας, αφού διαβάστηκαν, παρουσιάστηκαν  και  συζητήθηκαν τα βιβλία στις αντίστοιχες τάξεις και  σχολικές  ομάδες. Υποστηρίχτηκε και ενισχύθηκε το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών μας, εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίστηκε μόνο στην ανάγνωση, αλλά έδωσε αφορμή και κίνητρο στον δάσκαλο να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, έδωσε τη δυνατότητα γνωριμίας στους μαθητές με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς.
Επιπλέον οι μαθητές  κάθε τάξης αφού διάβασαν τα συγκεκριμένα βιβλία, απάντησαν σε ερωτήσεις και καταπιάστηκαν με διάφορες  δραστηριότητες.
Οι τίτλοι των βιβλίων μας:


 

Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά στους Μαραθώνιους Ανάγνωσης  γιατί η συμβολή τους στην μάθηση μας είναι σημαντική ,αφού μας φέρνει πιο κοντά στα βιβλία, στους συγγραφείς και γενικότερα στη λογοτεχνία.

Οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Αστακού                                                                                                    




Δεν υπάρχουν σχόλια: