"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

24 Μαρτίου 2021

Μήνυμα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821

 

Αγαπητοί μαθητές και αγαπητές μαθήτριες,

Γιορτάζουμε φέτος 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Το 1821 είναι μια σπουδαία ημερομηνία για την ιστορία της πατρίδας μας, ίσως η σπουδαιότερη, επειδή ξεκίνησε ο μεγάλος αγώνας χάρη στον οποίο σήμερα είμαστε ελεύθεροι.

Οι Έλληνες, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη και διαθέτοντας ελάχιστα μέσα, κατάφεραν να τα βάλουν με μια ολόκληρη αυτοκρατορία και να κερδίσουν τον θαυμασμό όλου του κόσμου.

Κάθε χρόνο, μέσα από επετειακές εκδηλώσεις τιμούμε τους ήρωες της Επανάστασης αυτής και αφιερώνουμε αρκετές ώρες διδασκαλίας για να εξετάσουμε τα κατορθώματά του λαού μας. Στις 25 Μαρτίου ντυνόμαστε είτε με τα γαλανόλευκα είτε με κάποια παραδοσιακή φορεσιά του τόπου  μας και συμμετέχουμε στους εορτασμούς που οργανώνονται από  το σχολείο μας και τις τοπικές αρχές.

Αυτό όμως που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η αγάπη μας για την Ελλάδα δεν εκφράζεται μόνο με το να τοποθετήσουμε μια σημαία στο μπαλκόνι, να στολίσουμε το σχολείο μας και να απαγγείλουμε επετειακά ποιήματα.

Το να αγαπάμε την πατρίδα μας σημαίνει να σεβόμαστε την ελευθερία των άλλων, να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, να λέμε τη γνώμη μας χωρίς να φοβόμαστε, να διεκδικούμε το δίκιο μας και να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας προς την πατρίδα. Το να αγαπάμε την Ελλάδα σημαίνει να σεβόμαστε τη δημοκρατία, τη δημόσια περιουσία και το δημόσιο χρήμα. Το να αγαπάμε την Ελλάδα σημαίνει να υπερασπιζόμαστε, εκτός από  το έδαφός της, τις αρχές και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: