"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος, "Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάξουν").

13 Φεβρουαρίου 2015

Το "Χαμόγελο του Παιδιού' στο σχολείο μαςΣτα πλαίσια των δράσεων και ενημέρωσης κατά της σχολικής βίας και του προγράμματος "Κοινωνικό Σχολείο", οι μαθητές της Δ΄, της Ε’ και της ΣΤ΄ Τάξης  παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις παρεμβάσεις της ψυχολόγο Μαρίας Τσονοπούλου, η οποία επισκέφθηκε το σχολείο μας στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Οι μαθητές συνειδητοποίησαν τη σημασία και την κοινωνική προσφορά του «Χαμόγελου» και άκουσαν με προσοχή για την βία και τον σχολικό εκφοβισμό, ο οποίος αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί παιδιά, γονείς, τη σχολική κοινότητα, αλλά και την κοινωνία γενικότερα.
Μέσα από μελέτη περίπτωσης (θύτης, θύμα, παρατηρητές, δάσκαλοι, γονείς), η ψυχολόγος έδωσε στους μαθητές χρήσιμες πληροφορίες:
·         Για το τι είναι σχολικός εκφοβισμός.
·         Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται.
·         Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν.
·         Ποιες είναι οι συνέπειες  του εκφοβισμού.
·         Τι μπορεί να κάνει κάποιος μαθητής για να μην τον εκφοβίζουν.
·         Τι να κάνει αν ο ίδιος ο μαθητής εκφοβίζει άλλα παιδιά.
·         Πώς να σταματήσουν τον εκφοβισμό στο σχολείο τους.

Οι μαθητές ταυτίστηκαν με τους φανταστικούς ήρωες-μαθητές της ιστορίας, η οποία αποδόθηκε από την ψυχολόγο με κάθε φυσικότητα και κατάλληλο ύφος. Η ίδια, μέσα από διάλογο και συζήτηση, τους παρότρυνε να τηλεφωνούν ανώνυμα στο 1056 και να λένε το πρόβλημά τους, το θέμα που τους απασχολεί και, γενικότερα, πώς αισθάνονται γι’ αυτό. Μάλιστα κάλεσε η ίδια την τηλεφωνική γραμμή και συνομίλησε με κάποια ψυχολόγο. Ο σχολικός εκφοβισμός ενέχει σοβαρές συνέπειες που διαρκούν: γι’ αυτό χρειάζεται έγκαιρη και συστηματική αντιμετώπιση.
Αγαπητοί μαθητές, όταν σας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο και άσχημο στο χώρο του σχολείου, πρέπει να το λέτε αμέσως σε κάποιο δάσκαλο, σε άτομα που εμπιστεύεστε, στους γονείς σας σε φίλους σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: