"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

10 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄1 ΣΤΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΤΟΥ κου ΒΑΣΙΛΗ ΛΙΑΣΚΟΥ.



Η παρασκευή ψωμιού (σταρένιο λευκό, σικάλεως, ολικής αλέσεως, κλπ) είναι μία ολόκληρη διαδικασία, την οποία οι αρτοποιοί ακολουθούν προσεκτικά μέχρι την πώληση των παραγόμενων ειδών στον τελικό καταναλωτή. Κάθε αρτοποιός εκφράζει ελεύθερα την έμπνευσή  του . Έτσι και
εμείς οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού σχολείου Αστακού είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά την μαγεία της  αρτοποιοιτικής τελετουργίας από τον αρτοποιό κύριο Βασίλη Λιάσκο ,ο οποίος με χαρά και υπομονή ,απάντησε στις ερωτήσεις και απορίες μας  και μας έδειξε τα κύρια στάδια της  αρτοποιίας :

  1. Το ζύμωμα
    Ο αρτοποιός ανέμιξε όλα τα υλικά στο ζυμωτήριο του (αλεύρι ,νερό, μαγιά και αλάτι). Για μια ζύμωση υπό καλές συνθήκες, φρόντισε η τελική θερμοκρασία της ζύμης να είναι μεταξύ 23-25 βαθμούς κελσίου και εφόσον ήταν  αναγκαίο, κρύωνε  το νερό που πρόσθετε στο ζυμωτήριο.




2.       Η  Ξεκούραση 

Όταν ολοκληρώθηκε  το ζύμωμα , άφησε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέσα στο ζυμωτήριο. Εκεί ξεκίνησε η διαδικασία της ωρίμανσης που είναι σημαντική για τη διαμόρφωση της γεύσης του ψωμιού.

3.       Το ζύγισμα

Όταν  η ωρίμανση ζύμης ολοκληρώθηκε,  την χώρισε  σε κομμάτια για να δώσει το βάρος που απαιτείται(με το χέρι ή με ‘’κοπτοδιαιρετικά΄΄ μηχανήματα.)

4.       Το πλάσιμο

Στη συνέχεια με το χέρι μας και με ένα μηχάνημα, πλάσαμε  και διαμορφώσαμε  κάθε κομμάτι της ζύμης, δίνοντας του τη μορφή που θέλει να πάρει το ψωμί.(Mπαγκέτα, φρατζόλα , χριστόψωμα ,κουλουράκια, λαγάνες…..  Μετά τη διαμόρφωση,  απλώσαμε  τα ψωμιά σε αντικολλητικές λαμαρίνες .

















5.      Το Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι μια άλλη περίοδος ωρίμανσης ,μια άλλη ζύμωση μετά τη διαμόρφωση της ζύμης. Συνήθως τοποθετούνται τα κομμάτια ζύμης σε θαλάμους ωρίμανσης με ελεγχόμενη θερμοκρασία, (στόφες) που επιτρέπουν τον έλεγχο της ανάπτυξης του ψωμιού.

6.       Το Φούρνισμα

Εντωμεταξύ, ο φούρνος ζεστάθηκε σε θερμοκρασία που φτάνει 250 βαθμούς κελσίου. Πριν  τοποθετήσουμε στο φούρνο  τα ‘’χαράξαμε΄΄ για να απελευθερωθεί το διοξείδιο του  άνθρακα από τη ζύμη.

7.       Το ψήσιμο

Η διάρκεια του εξαρτάται από το σχήμα και τα βάρη του ψωμιού. Συνήθως από 15’-50’
8.       Το Ξεφούρνισμα

Το ψωμί ξεφουρνίστηκε  με ιδιαίτερη προσοχή ,γιατί όσο είναι ζεστό, είναι πολύ εύθραστο . Το κρύωμα του είναι ο χρόνος που απαιτείται για να απελευθερωθούν από το ψωμί οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα. Φυλάχθηκε σε χώρο ξηρό και καλά αεριζόμενο .Στην συνέχεια τοποθετήθηκε σε καλάθια για να μεταφερθεί στο κατάστημα και να τοποθετηθεί πάνω στο χώρο πώλησης.


 Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Βασίλη Λιάσκο για τις πολύτιμες πληροφορίες ,τις γνώσεις και την μοναδική εμπειρία που μας πρόσφερε.Οι μαθητές συμμετείχαν με αμείωτο  ενδιαφέρον σε όλα τα στάδια διαδικασίας παραγωγής ψωμιού και καταχάρηκαν αυτή τη βιωματική μάθηση.
Οι μαθητές της ΣΤ' τάξης και
ο δάσκαλός τους Σαμαντάς Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: