"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

27 Μαΐου 2014

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Πάτρα.


Εμείς οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστακού πραγματοποιήσαμε στις 20-5-14 εκπαιδευτική εκδρομή στην πόλη της Πάτρας.
Αρχικά επισκεφτήκαμε την ΑΧΑΙΑ ΚΛΑΟΥΣ, όπου σε έκταση 60 στρ. το 1859 ο Γουσταύος Κλάους, φύτεψε αμπέλια και ίδρυσε την οινοποιητική εταιρεία Αχάϊα Κλάους.
Στο εργοστάσιο είδαμε αποθηκευτικούς χώρους, που χωράνε έως 7500 τόνους, την αποθήκη επιτραπέζιων οίνων, την αποθήκη Δανηϊλίδας και υπόγειες δεξαμενές.
Στο «Αυτοκρατορικό κελάρι» φυλάσσεται και το παλαιότερο κρασί της Ελλάδας, η παλιά μαυροδάφνη του 1873.















Η μαυροδάφνη είναι το διασημότερο κρασί που παράγει η Αχάια Κλάους. Σύμφωνα με την παράδοση ο Κλάους ονόμασε έτσι αυτή την ποικιλία του κρασιού προς τιμή της αρραβωνιαστικιάς του Δάφνης, μιας μελαχρινής όμορφης Ελληνίδας με μαύρα μάτια, η οποία πέθανε σε νεαρή ηλικία.
Το πιο αξιοπερίεργο μέρος των εγκαταστάσεων ήταν το μπαρ του. Τα τραπέζια και η καρέκλες είχαν σχήμα βαρελιού, ενώ τα πολύφωτα ήταν φτιαγμένα από πράσινες μπουκάλες και στους τοίχους διακοσμητικά από φελλούς.
Επίσης επισκεφτήκαμε το ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ, όπου παρουσιάζονται ευρήματα από την Μυκηναϊκή μέχρι και την Ύστερη Ρωμαϊκή εποχή, από το 3000 π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Το μουσείο είχε τέσσερις θεματικές ενότητες:
1η ενότητα (ιδιωτικού βίου) με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, εργαλεία, είδη καλλωπισμού, κοσμήματα, μερικώς ανακατασκευασμένες κατοικίες από τα αρχικά υλικά και μωσαϊκά από πολυτελείς Ρωμαϊκές κατοικίες.
































2η ενότητα (δημόσιου βίου), όπου παρουσιάζονται μέσα από αγάλματα, νομίσματα, αμφορείς, μουσικά όργανα, συνήθειες και δραστηριότητες από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή. Υπάρχουν ακόμη αγάλματα των θεών του δωδεκάθεου, της Ίσιδας και του Νείλου αλλά και το άγαλμα του Σέραπι.
3η ενότητα (Νεκρόπολη) αφιερωμένη σε τάφους και αντικείμενα.
4η ενότητα (περιοδική), όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις και εκθέσεις.
Τέλος επισκεφτήκαμε τον ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ πολιούχο της Πάτρας, βυζαντινού ρυθμού, όπου η θεμελίωση του έγινε από το Βασιλιά Γεώργιο Α' το 1908. Ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 48 μ. και το εσωτερικό του είναι 2000 τ.μ., όπου μπορούν να εκκλησιαστούν πάνω από 7500 άτομα.








Οι μαθητές θαύμασαν τις αγιογραφίες - ψηφιδωτά του ναού, προσκύνησαν την κάρα του Αγίου και παρατήρησαν εξωτερικά ένα επίχρυσο σταυρό πέντε μέτρων και δώδεκα μικρότερων, ένας καθαρά συμβολισμός για το Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του. Δίπλα υπάρχει ο παλιός ναός με τον τάφο του Αγίου Ανδρέα (σώζεται το δάχτυλο του) και η παντόφλα του Αγίου Σπυρίδωνα.
Οι δάσκαλοι με την σειρά τους συγχαίρουν για μια ακόμη φορά τους μαθητές τους, γιατί έδειξαν την δέουσα συμπεριφορά, προκειμένου να επιτευχθούν οι εκπαιδευτικοί στόχοι της εκδρομής.

Οι μαθητές της Ε' και ΣΤ' και οι δάσκαλοι τους 

ΣΑΜΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΠΑΠΑΚΙΤΣΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
ΜΑΝΟΥ ΗΛΙΑΝΑ
ΜΗΤΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: