Στον κήπο του σχολείου μας φυτρώνουν πολλά άγρια φαγώσιμα χόρτα. Ήταν ευκαιρία οι μαθητές της ΣΤ’ 2 να επισκεφτούν τον κήπο μας και να μαζέψουν άγρια βρώσιμα χόρτα. Αξίζει να παρουσιάσουμε μερικά, που μάζεψαν, για την πιο εύκολη αναγνώριση, αξιοποίηση και χρήση τους στη διατροφή μας:
- Χηροβότανο ή Μυρμηγκοβότανο ή Χοιρομουρίδα.
- Ζοχός ή σφογκός.
- Αγριοζοχός ή πικρίθρα ή κουφολάχανο.
- Σίλυβο το μαριανό ή γαιδουράγκαθο ή κουφάγκαθο.
- Ραδίκια άγρια ή πικροράδικο ή πικραλίδα.
- Σκόλυμος ή σκολιάμπρι ή ασπράγκαθο.
- Τσουκνίδα ή τσούχνα ή αγκινίδα ή κνίθα.
- Μολόχα ή αμπελόχα ή μουλούχο.
- Καρότο άγριο ή σταφυλινάκι.
Οι μαθητές παρατήρησαν ότι το μάζεμα των άγριων χόρτων για βρώση θέλει εμπειρία και γνώση, γιατί όλα τα χόρτα δεν τρώγονται και εκτός αυτού υπάρχουν χορταρικά δηλητηριώδη και επικίνδυνα.
- Πότε δεν μαζεύουμε ένα χόρτο, αν δεν είμαστε σίγουροι ότι τρώγεται!!!
- Ποτέ δεν τα κόβουμε, δεν τα εξολοθρεύουμε από τη ρίζα τους!!!
Τα άγρια χόρτα κατάλαβαν ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη C, ω-3 λιπαρά οξέα και α-λινολενικό οξύ, συστατικά που συνεισφέρουν σημαντικά στην αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.
Έμαθαν πως μαγειρεύονται βραστά με μπόλικο λεμόνι ή σε συνδυασμό με αρνί ή κατσίκι. Οι μαθητές αφού έβρασαν τα χόρτα δοκίμασαν, αλλά δυσκολεύτηκαν να τα φάνε.
Ίσως κάποια στιγμή στη ζωή τους, θα αντιληφθούν και αυτοί την θρεπτική τους αξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου