"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

9 Ιανουαρίου 2013

Αποχαιρετιστήρια επιστολή του απερχόμενου Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας κ. Σ.Γκοργκόλη



Συνάδελφοί μου,
Aποχωρώντας από τη θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Αιτωλ/νίας, θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους σας για την όμορφη συνεργασία, τη στήριξη και την υποστήριξη που μου προσφέρατε στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια εκπαιδευτική κατάσταση με ουσία, με περιεχόμενο και νόημα, με καταξίωση τόσο στα μάτια των παιδιών και των γονιών τους, όσο στα μάτια της κοινωνίας και στα δικά μας. Νοιώθω επίσης την ανάγκη να ευχαριστήσω  όλους τους  Συνεργάτες μου, Εκπαιδευτικούς και Διοικητικούς Υπαλλήλους, για την ανεκτίμητη βοήθεια και στήριξη που μου πρόσφεραν, τους Προϊστάμενους των καταργηθέντων Γραφείων Εκπαίδευσης, τους /τις Σχολικούς/-ές Συμβούλους, τους Διευθυντές/-ριες και Προϊσταμένους/-ες όλων των Σχολικών Μονάδων, τους Αιρετούς  και τα Μέλη των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (Κ.Υ.Σ.Π.Ε., Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε., Π.Υ.Σ.Π.Ε., Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Δ.Σ.) όπου είχα την τιμή να είμαι μέλος. 
           Αποχωρώ με την αίσθηση της επιτυχούς προσπάθειας, που  έγινε με τη δική σας βοήθεια, στο δύσκολο έργο μας. Παρ’ όλο που δεν καταφέραμε το απόλυτο, προσπαθήσαμε, βαδίσαμε πλάι – πλάι, σταθήκαμε δίπλα – δίπλα, συνεργαστήκαμε για να κάνουμε καλύτερα τα Σχολειά μας, με έργα και δράσεις, με σχεδιασμό, προγραμματισμό και οργάνωση, με ιδέες και όραμα. Κάτω από  αντίξοες συνθήκες, προσπαθήσαμε από κοινού προς όφελος των παιδιών μας. Η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και η ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας, της πρωτοτυπίας και της καινοτομίας, μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον, όπου πρώτιστο  και κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο αλληλοσεβασμός και οι ειλικρινείς σχέσεις  με  όλες και όλους  σας, αποτέλεσε εχέγγυο στην προσπάθειά μας.
Η λειτουργία ενός ανοικτού περιβάλλοντος διαλόγου μαζί σας, με τους γονείς, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τους υπηρεσιακούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς ήταν υποχρέωσή μου και προτεραιότητά μου.
Από την αρχή της εκπαιδευτικής μου πορείας μέχρι και σήμερα, που αποχωρώ οικειοθελώς, από τη θέση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Αιτωλ/νίας, πάντα πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι «τα στελέχη της εκπαίδευσης και όλοι οι εκπαιδευτικοί, δεν αποκτούν προνόμια ούτε εξασφαλίζουν κύρος, εκτίμηση, αποδοχή και αναγνώριση από τη θέση τους, αλλά από το έργο και τη δράση τους, τη διάθεση και το όραμα, τις δημοκρατικές και συναινετικές διαδικασίες, την αξιοποίηση των νέων ιδεών και των πρωτοποριακών σκέψεων, τις ανθρώπινες ζεστές σχέσεις, τις συντονισμένες ενέργειες και δράσεις, την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αναγνώριση της προσφοράς κάθε άλλου εκπαιδευτικού, κάθε συνεργάτη… Τα στελέχη της εκπαίδευσης, πρέπει να δείχνουν το δρόμο, να δίνουν το παράδειγμα, να τραβούν μπροστά για την υλοποίηση των κοινών στόχων».
Έτσι προσπάθησα να πορευτώ αυτά τα δυόμισι χρόνια που είχα την τιμή και τη χαρά να είμαι επικεφαλής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Αιτωλ/νίας, σε μια δύσκολη πορεία, έχοντας πάντα την πίστη ότι είμαστε Συνεργάτες, με ίδιους ή διαφορετικούς ρόλους, όλοι για το καλό της εκπαίδευσης, που είναι το καλό για τα παιδιά μας, το μέλλον και την ελπίδα μας. Έτσι πορεύτηκα και σε όλη την εκπαιδευτική μου διαδρομή, βάζοντας εκπαιδευτικές προτεραιότητες, επενδύοντας στην επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση τόσο στη δική σας όσο και στη δική μου, στην εξυπηρέτηση των Συναδέλφων και των σχολικών μονάδων και στο καλύτερο για όλα τα παιδιά.
Συνάδελφοί μου,
Oι προσωπικές πικρίες και απογοητεύσεις, αυτά που μας πονούν και μας πληγώνουν είναι μηνύματα και κίνητρα για μεγαλύτερη προσπάθεια και αγώνα για το καλό της εκπαίδευσης και το δικό μας. Κάθε φορά που ένας κύκλος κλείνει, ανοίγει ένας καινούργιος, που επιφυλάσσει για τον καθένα μας καινούριους ρόλους και εμπειρίες.
Φεύγοντας, κρατάω τις μεγάλες χαρές και συγκινήσεις, το ζήλο και το μεράκι με το οποίο προσπαθήσαμε να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό τοπίο, την προσφορά κάθε Συναδέλφισσας και  Συναδέλφου ξεχωριστά και όλων μαζί, πέρα από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, κρατάω τα ζεστά χαμόγελα και τις όμορφες λέξεις, κρατάω τα λόγια των ματιών και τις μορφές των συνοδοιπόρων μου στο δύσκολο αλλά υπέροχο ταξίδι μας…

Σας ευχαριστώ για όλα !




                                                                   Γκοργκόλης Συμεών
                                                                                                         Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: