"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

27 Μαρτίου 2012

Αναχώρησε για τη Νορβηγία η αποστολή του σχολείου μας

Αναχώρησε η αποστολή του σχολείου μας για τη Νορβηγία. Τους ευχόμαστε καλό ταξίδι! Θα λαμβάνουμε τις ανταποκρίσεις τους και θα ενημερώνουμε για τα τεκταινόμενα στο Γέρσταντ σε τακτά χρονικά διαστήματα.


Λίγα στοιχεία για τη Νορβηγία
 Γεωγραφική θέση: βόρεια Ευρώπη, χερσόνησος Σκανδιναβίας
Πρωτεύουσα: Όσλο
Σύνορα: από ξηρά με Σουηδία, Φινλανδία και Ρωσία - από θάλασσα με Ηνωμένο Βασίλειο και Δανία
Έκταση: 323.802 τ.μ. (περίπου 3 φορές η Ελλάδα)
Πληθυσμός: περίπου 5.000.000 (μισός από της Ελλάδας)
Νόμισμα: Κορόνα Νορβηγίας (1 Κορόνα = 100 όρε)
Πολίτευμα: Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία (Βασιλιάς Χάραλντ Ε΄)
Παράγει: Πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλιευτικά προϊόντα
Θρησκεία: Χριστιανοί προτεστάντες
Γλώσσες: Νορβηγική, λαπωνική

Κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ. η Νορβηγία ήταν χωρισμένη σε πολλά βασίλεια που ενώθηκαν τελικά πό το βασιλιά Χάραλντ τον Ξανθό. Το 1262, οι Νορβηγία επεκτάθηκε στη Γροιλανδία και την Ισλανδία. Το 1397 δημιουργήθηκε η Ένωση Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας, γνωστή και ως Ένωση του Κάλμαρ. Μέχρι το 1814, Δανία και Νορβηγία παρέμειναν ενωμένες. Εκείνη τη χρονιά, λόγω της συμμαχίας της με το Ναπολέοντα, η Νορβηγία υποχρεώθηκε να προσαρτηθεί στη Δανία, γεγονός που οδήγησε σε αντιδράσεις από πλευράς Νορβηγών. Τελικά, το 1905, η Νορβηγία γίνεται ανεξάρτητη. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο παρέμεινε επίσημα ουδέτερη, ανεπίσημα όμως βοηθούσε τους Συμμάχους. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατελήφθη από τη Γερμανία μέχρι το 1945. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ.


1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Ναι μεν η Νορβηγια παρέμεινε ως το 1814 ενωμένη με τη Δανια( η σουηδια είχε αποχωρήσει απο την ένωση που αναφέρετε το 1523 ) αλλά μετα την ήττα του Ναπολέοντα υποχρεώθηκε να προσαρτηθεί στη ΣΟΥΗΔΙΑ ως λάφυρο διότι η δεύτερη πολέμησε ενάντια του Ναπολεοντα άρα ήτανε απο τους νικημένους . Παρα τις αντιδράσεις η ένωση Σουηδίας ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ πραγματοποιήθηκε και αποσχισθηκαν οι δυο χωρες το 1905.