"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος, "Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάξουν").

4 Νοεμβρίου 2011

Ηγέτες, ιστορία και γεωγραφία μέσα από το χαρτονόμισμα: Η.Π.Α.

Στο χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου Η.Π.Α. εικονίζεται ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, πρωταγωνιστής του αγώνα των Αμερικανών για την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Ουάσινγκτον έγινε εκπαιδευτής των πολιτοφυλάκων της Βιρτζίνια σε ηλικία 2ο  ετών, αφού πρώτα δούλεψε ως τοπογράφος. Μέχρι τα 26 του χρόνια πολέμησε τους Γάλλους αποικιοκράτες στην ΒΑ ακτή. Έπειτα, για μια δεκαπενταετία ασχολήθηκε με τη γη που είχε αποκτήσει από το γάμο του με μια γνωστή πλούσια χήρα. Το 1775 ανέλαβε την αρχηγία του επαναστατικού στρατού πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες μέχρι το 1783 οπότε και αναγνωρίστηκε η αμερικανική ανεξαρτησία. Μετά το τέλος του πολέμου έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ δύο φορές χωρίς ανήκει σε κόμμα. Πέθανε το 1799 σε ηλικία 67 ετών.
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούνται από 50 πολιτείες που συγκροτούν μια ομοσπονδία που ξεκινά από τον Ατλαντικό και φτάνει ως τον Ειρηνικό Ωκεανό. Πρωτεύουσά τους είναι η Ουάσινγκτον που πήρε το όνομά της από τον πρώτο Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Ιδρύθηκαν το 1776 όταν διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Αγγλία, η οποία είχε αποικήσει την ατλαντική ακτή μετά το 1492 και την ανακάλυψη της νέας ηπείρου από τον Ιταλό θαλασσοπόρο Χριστόφορο Κολόμβο. Στην αρχή αποτελούνταν από 13 πολιτείες και σταδιακά μέχρι το 1945 έφτασαν στις 50. Πολιτικός και στρατιωτικός αρχηγός είναι ο πρόεδρος που εκλέγεται κάθε πέντε χρόνια. Σήμερα στις Η.Π.Α. υπάρχει πανσπερμία εθνικοτήτων και θρησκειών ενώ μεγάλο πρόβλημα θεωρείται η λαθρομετανάστευση, ειδικά από τα μεξικανοαμερικανικά σύνορα. 
Το δολάριο των ΗΠΑ διαιρείται σε 100 σεντς. Τα κέρματα είναι: 1 σεντ ή πένι, 5 σεντς ή νίκελ, 10 σεντς ή ντάιμ, 25 σεντς ή κουόρτερ, 50 σεντς ή χαφ ντόλαρ και 1 δολάριο. Τα χαρτονομίσματα είναι: 1, 2, 5, 10, 20, 50 και 100 δολάρια. Ένα δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχεί σε 73 λεπτά του ευρώ (4-11-2011). Πάνω σε κάθε κέρμα και χαρτονόμισμα εικονίζεται η μορφή ενός Αμερικανού προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: