Το παραπάνω χαρτονόμισμα των 20 ινδικών ρουπιών απεικονίζει τον Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι, Ινδό πολιτικό, μια από τις σπουδαιότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας ιστορίας. Ο Γκάντι γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της δυτικής Ινδίας την εποχή που η μεγάλη αυτή ασιατική χώρα βρισκόταν υπό το ζυγό των Άγγλων αποικιοκρατών. Ο Μοχάντας μορφώθηκε και σπούδασε νομικά στο Λονδίνο όπου αντιμετώπισε το ρατσισμό των Άγγλων φοιτητών προς το πρόσωπο και τα ήθη της χώρας του. Επιστρέφοντας στην Ινδία πτυχιούχος δικηγόρος δέχτηκε μια προσφορά εργασίας που τον έφερε στη Νότια Αφρική όπου παρέμεινε για είκοσι χρόνια αγωνιζόμενος κατά των φυλετικών διακρίσεων, κατάστασης γνωστής ως Άπαρτχάιντ. Η επιστροφή του στην Ινδία σηματοδότησε την έναρξη νέων αγώνων υπέρ της ανεξαρτησίας της Ινδίας. Η φιλοσοφία του κινήματός του ήταν η παθητική αντίσταση, δηλαδή η ειρηνική διαμαρτυρία χωρίς χρήση βίας, μια τακτική που έφερε στο πλευρό του εκατομμύρια οπαδούς. Το 1948, έναν χρόνο μετά την ανεξαρτησία της χώρας του, δολοφονήθηκε από έναν Ινδό εθνικιστή. Έμεινε στην Ιστορία με το προσωνύμιο "Μαχάτμα" που σημαίνει "Μεγάλη Ψυχή". Μετά την ανεξαρτησία, τη χώρα κυβέρνησε η οικογένεια των Νεχρού, κάποιοι από τους οποίους (Ίντιρα, Ρατζίβ) έλαβαν το επίθετο "Γκάντι". Πρέπει να τονίσουμε ότι πρόκεται για συνωνυμία που προέκυψε από το γάμο της Ίντιρα με κάποιον Γκάντι, συνώνυμο του Μοχάντας.
Η Ινδία βρίσκεται στην νότια και κεντρική Ασία και είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου μετά την Κίνα. Έλαβε την ονομασία της από τον ποταμό Ινδό. Η απαρχές της ιστορίας της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι πρώτοι της κάτοικοι είχαν οργανωμένες πόλεις και θρησκεία ωστόσο υποτάχθηκαν τον 6ο αιώνα π.Χ. στον Πέρση βασιλιά Δαρείο Α΄. Η πρώτη επαφή των Ελλήνων με τους Ινδούς έγινε στα τέλη του 4ου αιώνα όταν έφτασε εκεί ο στρατός των Μακεδόνων. Στους αιώνες που ακολουθούν, ενώ στη Δύση διαδίδεται γοργά ο Χριστιανισμός, στην Ινδία επικρατεί ο βουδισμός. Μέχρι τον 14ο αιώνα, η χώρα γίνεται πεδίο μάχης ανάμεσα σε μουσουλμάνους εισβολείς και ιθαγενείς, ανάμεσα σε ιθαγενείς και Μογγόλους, ενώ το 1524 φτάνει στη χερσόνησο ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα για να εδραιώσει την αποικιοκρατία στη Δυτική Ινδία. Η εισχώρηση των Ευρωπαίων εντείνεται με την εγκατάσταση Ολλανδών και Άγγλων. Οι τελευταίοι έκαναν την Ινδία κτήση του στέμματος της Αγγλίας μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις προσπάθειες του Γκάντι, οπότε η Ινδία χωρίστηκε σε δύο κράτη: την Ινδική Δημοκρατία και το μουσουλμανικό Πακιστάν. Το Πακιστάν τότε ήταν Ανατολικό και Δυτικό, με το Δυτικό Πακιστάν να αυτονομείται γρήγορα και να μετονομάζεται σε Μπαγκλαντές.
Η οικονομία της Ινδίας βασίζεται στις γεωργικές καλλιέργειες και τη βιομηχανία και θεωρείται από τις πλέον ανερχόμενες του κόσμου. Έχει σπουδαίο δασικό και ορυκτό πλούτο, ενώ διαθέτει αυτονομία στα κοιτάσματα πετρελαίου. Η Ινδία έχει δρομολογήσει διαστημικό πρόγραμμα και έχει εκτοξεύσει το δικό της μη επανδρωμένο δορυφόρο στη Σελήνη.
Η ινδική ρουπία είναι από τα παλαιότερα νομίσματα του κόσμου. Εισήχθη κατά τα τέλη του 15ου αιώνα και υποδιαιρείται σε 100 πάιζα. Το όνομά της σημαίνει "ασήμι" επειδή αρχικά ήταν ασημένιο κέρμα. Κάτι αντίστοιχο σήμαινε και η λέξη "πάιζα" = χαλκός. Τα κέρματα που έχουν κοπεί (50 πάιζε, 1,2 και 5 ρουπίες) κυκλοφορούν σπάνια. Πιο συχνή είναι η χρήση των χαρτονομισμάτων των 5, 10, 20, 50, 100, 500 και 1000 ρουπιών. Η ισοτιμία σήμερα είναι 1 ευρώ προς 70 ρουπίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου