"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

14 Μαρτίου 2011

Καλλικράτης στην εκπαίδευση: διαμαρτύρονται οι Φυτείες, καταργήθηκαν Πρόδρομος, Μαχαιρά

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην επικράτεια του Δήμου Ξηρομέρου καταργούνται τα μονοθέσια σχολεία του Προδρόμου και της Μαχαιράς. Το μεν πρώτο ούτως ή άλλως δεν λειτουργούσε από πέρσι ενώ το τελευταίο παρουσιάζει μεγάλη μείωση μαθητών και συγχωνεύεται με το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Μύτικα υποβιβάζεται σε πενταθέσιο. Οι αλλαγές αυτές ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες και ίσως λάμβαναν χώρα και χωρίς να εφαρμοζόταν ο "Καλλικράτης".
Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το Γυμνάσιο Παλαιομάνινας καταργείται και οι μαθητές θα μεταφερθούν σε κοντινό σχολείο ενώ καταργούνται και οι λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Φυτειών. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει -ως φαίνεται- την ένταση στις Φυτείες όπου υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από πολίτες, φορείς και συλλόγους. Διαβάστε εδώ τη διαμαρτυρία του Συλλόγου Φυτειωτών που μας στάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τα ζητήματα που προκύπτουν πλέον είναι δύο. Πρώτον, τι θα γίνει με τη μεταφορά των μαθητών και αν το "μπαλάκι" πεταχτεί στους Δήμους. Δεύτερον, αν θα υπάρξει έμμεσος "Καλλικράτης 2" με την τήρηση της αναλογίας 1 προς 5 (ένας διορισμός για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις) και τη μειωμένη πρόσληψη αναπληρωτών. Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, η αναμονή θα μας λύσει τις απορίες. Άλλωστε, πολλά λέγονταν για τον "Καλλικράτη" και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τελικά -τουλάχιστον για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση- έγιναν τα αυτονόητα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το σχολείο μας δεν προβιβάστηκε σε δωδεκαθέσιο, γεγονός που σηματοδοτεί τις εξελίξεις για το μέλλον: δεν διαφαίνεται επικείμενη επαναλειτουργία του παραρτήματος και το έδαφος είναι πρόσφορο για νέο σχολείο. Αρκεί η δημοτική αρχή να το θέλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: