"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

22 Μαΐου 2010

Τιμήθηκε για 9η συνεχή χρονιά από το σχολείο μας η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

Τιμήθηκε και φέτος από το σχολείο μας η μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Με λιτή εκδήλωση που είχε ως σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για ένα θέμα παραμελημένο από τα σχολικά βιβλία και με τον καιρό βροχερό, οι μαθητές της Δ΄, της Ε΄ και της Στ΄ τάξης συγκεντρώθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του ενοριακού μας ναού. Εκεί είδαν βίντεο, εικόνες και άκουσαν τους συμμαθητές τους της Ε΄ τάξης Θανάση Ντίνο, Λευτέρη Ξενάκη, Σταυριανή Κακαρούνα και Βασίλη Πέννια να περιγράφουν την πορεία προς το δράμα και τον ξεριζωμό του ελληνισμού.
Ο ελληνισμός του Πόντου ξεριζώθηκε βίαια από τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες του από το 1919 ως το 1923 με τρόπο συστηματικό και καλά οργανωμένο. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων, δεύτερης και τρίτης γενιάς πλέον δεν ξεχνούν και ζητούν από την Τουρική Δημοκρατία να αναγνωρίσει τα εγκλήματα του παρελθόντος και να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των σφαγιασθέντων.
Η μικρή αυτή εκδήλωση γίνεται για 9η συνεχή χρονιά στον Αστακό και κατά καιρούς έχει επεκταθεί στις άλλες πόλεις του νομού μας, με κορύφωση την περσινή εκδήλωση σε Αγρίνιο και Αστακό, η οποία καλύφθηκε και τηλεοπτικά. Ελπίζουμε όσο έχουμε δυνάμεις και διαθέτουμε υποδομές να την πραγματοποιούμε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανήμερα της θλιβερής επετείου της Ποντιακής Γενοκτονίας, την Τετάρτη 19 Μαΐου, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας, ζήτησε από τους μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης της Γ΄ λυκείου που συμμετέχουν στις απολυτήριες εξετάσεις, να αναλύσουν στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας το έργο του Γιώργου Ιωάννου … «Το σπίτι του Κεμάλ». Η επιλογή του συγκεκριμένου κειμένου την συγκεκριμένη ημέρα, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αφού το έργο πραγματεύεται τις διαδοχικές επισκέψεις μίας Τουρκάλας, που εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, στο σπίτι που έζησε, δίπλα ακριβώς από αυτό που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και σήμερα στεγάζει το τουρκικό προξενείο. [...]

«Λυπάμαι για αυτό που έγινε. Την ίδια ώρα που ο Ελληνισμός τιμάει τους 350.000 νεκρούς της Ποντιακής Γενοκτονίας, το υπουργείο Παιδείας επέλεξε να τιμήσει τον σφαγέα τον προγόνων μας. Δεν ξέρω αν είναι συμπτωματικό, αλλά πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο υπουργείο Παιδείας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ.Γεώργιος Παρχαρίδης που θα αποστείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου.
«Με προβληματίζει η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, τη συγκεκριμένη μέρα. Σκεφτείτε τι θα πουν οι Σουηδοί συνάδελφοι που πρόσφατα ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, αν πληροφορηθούν πως αντιμετωπίζει το θέμα το ελληνικό υπουργείο Παιδείας» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ.Αναστάσιος Καρυπίδης.



Την ίδια ώρα, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη για να τιμήσουν τη Γενοκτονία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι βουλευτές που πρωταγωνίστησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του υπερασιωνόβιου (108 ετών) Χαράλαμπου Μητσόγλου, από την Μπάφρα του Πόντου, ο οποίος αναφέρθηκε στα βιώματά του από τις τραγικές εκείνες ημέρες.
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία η οποία ολοκληρώθηκε στο τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ θυροκόλλησαν το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.