"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

21 Απριλίου 2010

Φουλ για μια ακόμη διάκριση το Καραμούζειο Γυμνάσιο Αστακού.

Το Καραμούζειο Γυμνάσιο Αστακού κέρδισε για μια ακόμη φορά με το σπαθί του το χειροκρότημα από το κοινό του Αγρινίου που γέμισε την αίθουσα για να θαυμάσει από κοντά τη "Μικρή μας πόλη" του Θόρντον Ουάιλντερ. Η θεατρική ομάδα ανέβασε ένα έργο που απαιτεί προσεγμένες ερμηνείες και μεθοδική διδασκαλία και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στους ρόλους τους με συνέπεια. Οι "παλιοσειρές" της ομάδας είχαν πλέον κοντά τους και νέο αίμα από την Α΄ Γυμνασίου, δημιουργώντας έτσι ένα αξιοζήλευτο σύνολο που -κατά την ταπεινή μας γνώμη- αξίζει με το παραπάνω το βραβείο του Α΄ Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου. Αξίζουν επομένως συγαρητήρια τόσο στους μαθητές μας που αφιέρωσαν χρόνο από τα μαθήματά τους και κόπιασαν για να παρουσιάσουν ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα, αλλά και στους εκπαιδευτικούς κ. Λάμπρο Πιτσούλια, Ντίνα Βαλάρη, Ζαφείρη Νιφόρο και Γιάννη Μπουραντά που έδωσαν τη δημιουργική τους έμπνευση στα παιδιά μας. Συγαρητήρια αξίζει, φυσικά, και ο κόσμος που βρέθηκε μεσούσης εργάσιμης ημέρας στο Αγρίνιο για να προσφέρει ένα ειλικρινές, ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα στα παιδιά μας.
Η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου καταδεικνύει περίτρανα ότι σχολείο σημαίνει κάτι παραπάνω από πράξεις, κείμενα και θεωρία. Με τις διακρίσεις του αποτελεί φωτεινό πολιτιστικό παράδειγμα για τον τόπο μας, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη. Έχοντας κι εμείς τη δική μας εμπειρία από τις πρόσφατες διακρίσεις, αναρωτιόμαστε απλά τι θα είχαν κάνει τα παιδιά του τόπου μας αν η Πολιτεία είχε στρέψει προσεκτικά το βλέμμα της πάνω τους.

Λίγα λόγια για το έργο και το συγγραφέα: Η "Μικρή μας Πόλη" αποτελεί το έργο που έδωσε στον Θόρντον Ουάιλντερ το βραβείο Πούλιτζερ. Γράφτηκε το 1938 και περιγράφει την καθημερινότητα απλών ασήμαντων ανθρώπων σε μια μικρή αμερικανική μεσοπολεμική πόλη, έχοντας ως επίκεντρο την ιστορία δύο νέων ανθρώπων που αποφασίζουν να σφραγίσουν το ειδύλλιό τους με γάμο. Το έργο δεν έχει ιδιίτερες σκηνικές απαιτήσεις, καθώς η  φαντασία του θεατή αφήνεται απόλυτα ελεύθερη να πλάσει τον κόσμο. Αυτό αυξάνει ταυτόχρονα τις ερμηνευτικές απαιτήσεις. Ο συγγραφέας Θόρντον Ουάιλντερ είναι από τους τρεις σπουδαιότερους αμερικανούς μεταπολεμικούς θεατρικούς συγγραφείς μαζί με τον Τένεσι Ουίλλιμας και τον Άρθουρ Μίλερ.

Το Α΄ Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Αιτωλοακαρνανίας θα συνεχιστεί με τις συμμετοχές του ΓΕΛ Ναυπάκτου, του Γυμνασίου Κατούνας, του Γυμνασίου Εμπεσού και του 3ου ΓΕΛ Αγρινίου. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 25 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο, στις 11 π.μ. και ευχόμαστε στο Γυμνάσιό μας την πρωτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: