"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

8 Φεβρουαρίου 2010

Το βιβλίο της εβδομάδας: ο "Μικρός Πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Ο "Μικρός Πρίγκιπας" είναι ένα βιβλίο που όλοι οι μεγάλοι και όλα τα παιδιά οφείλουν να διαβάσουν. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο συγγραφέας πέφτει στην έρημο με το αεροπλάνο του και εκεί συναντά το Μικρό Πρίγκιπα, ένα περίεργο παιδί που του αφηγείται τις περιπλανήσεις του στο σύμπαν. Οι περιπέτειες του Μικρού Πρίγκιπα είναι μια αφήγηση αρχικά πρωτοπρόσωπη και κατά τη διάρκεια τριτοπρόσωπη, γεμάτη σοφία. Η πρώτη έκδοση έγινε το 1943 στη γαλλική γλώσσα. Είναι το τρίτο βιβλίο σε πωλήσεις παγκοσμίως, μετά τη Βίβλο και το "Κεφάλαιο" του Μαρξ. Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τον "Ηριδανό" σε μετάφραση Στρατή Τσίρκα και από τις εκδόσεις Πατάκη. 
Ο συγγραφέας είναι ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερύ, ο οποίος έχει κάνει και την εικονογράφηση. Ο Σεντ-Εξυπερύ ήταν πιλότος και συμμετείχε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην τελευταία του πτήση εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, ενώ τα συντρίμμια του αεροπλάνου του βρέθηκαν κοντά στο λιμάνι της Τουλόν.
Ο Μικρός Πρίγκιπας υπάρχει στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: