"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

24 Ιανουαρίου 2010

Για το Παράρτημα του Σχολείου μας στο Χοβολιό

Χρόνια τώρα έχει εγκαταλειφθεί το παράρτημα του σχολείου μας στο Χοβολιό. Ο υποβιβασμός του σχολείου μας από 12θέσιο σε 10θέσιο το 2005 μας ανάγκασε κατόπιν εντολής να συρρικνωθούμε σε ένα κτίριο, έστω και σε λυόμενες αίθουσες, αφήνοντας τις μεγάλες, ευάερες και ευήλιες αίθουσες του Χοβολιού.Το κτίριο έμεινε στη μοίρα του, άγνωστο πότε θα ξαναχρησιμοποιηθεί. Μόνο την προηγούμενη χρονιά έγιναν εργασίες αντικατάστασης της στέγης και συντήρησης του εσωτερικού. Αλλάχτηκαν και τα τζάμια του κτιρίου, αν και γρήγορα-γρήγορα οι βάνδαλοι που σύχναζαν στον αύλειο χώρο τα ξαναέσπασαν.
Φέτος όμως κάτι άλλαξε. Το παράρτημα πήρε και πάλι ζωή. Υπέυθυνοι για την προσπάθεια αυτή είναι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας Γιαννέλου Γιώτα (Ειδικής Αγωγής), Νικολακοπούλου Αρχοντούλα (Στ'1) και Στράτου Χριστίνα (Αγγλικών), οι οποίες δημιούργησαν το Θεατρικό Εργαστήρι του σχολείου μας που λειτουργεί πλέον στο χώρο του παραρτήματος. Έτσι, η Θεατρική Ομάδα του Καραμούζειου Γυμνασίου θα μπορεί να βρίσκει στο θεατρικό μας εργαστήρι τους μέλλοντες πρωταγωνιστές της.
Αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια (πλην του Συλλόγου Διδασκόντων) είναι ο πολύ δραστήριος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Οι γονείς των μαθητών αποφάσισαν να χρησιμοποιούν το παράρτημα για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου, αρχής γενομένης από την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, όπου θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονάτικης πίτας και η βράβευση των συντελεστών της βραβευμένης μαθητικής εφημερίδας "το Μπαμ!!!".
Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι στα σκαριά βρίσκεται και η λειτουργία Ομάδων Ανάγνωσης, με την ευθύνη γονέων και δασκάλων. Και έπεται συνέχεια...
Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά: αντικατάσταση τζαμιών, συντήρηση τουαλετών, προβολείς για να αποφεύγονται οι βανδαλισμοί, βάψιμο, κλπ.
Αλλά και στους εξωτερικούς χώρους η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Κατά τον πρόσφατο περίπατό μας εκεί, αντικρίσαμε σπασμένα τζάμια, πεταμένα μπάζα και σκουπίδια, μέχρι και σωρούς με κλαδιά και ξερά φύλλα που κάποιος συγκέντρωσε εκεί προφανώς για να τα κάψει. Εαν δε γίνει κάτι, ο χώρος δεν θα είναι κατάλληλος πλέον ούτε για περίπατο και αυτό θα είναι πολύ μεγάλο κρίμα, μιας και μετά την τοποθέτηση του συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο του Ηρακλή, ο χώρος του παραρτήματος θα είναι ο μοναδικός που θα μπορούν να απλωθούν για να παίξουν τα παιδιά.

Φωτογραφίες από τον πρόσφατο περίπατό μας στο παράρτημα του σχολείου μας:

Σωροί από άχρηστα κλαδιά και φύλλα προς καύση μέσα στην αυλή του σχολείου.



Σκουπίδια και μπάζα μέσα στην αυλή!


Οι μαθητές χαίρονται μια μεγάλη έκταση με πεύκα και λογής λογής βλάστηση.


Η πινακίδα του παραρτήματος. Ιδρύθηκε το 1973 ως "Β΄ Δημοτικόν Σχολείον Αστακού". 
Σήμερα προσπαθούμε να του ξαναδώσουμε ζωή. Θα τα καταφέρουμε άραγε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: