"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

9 Δεκεμβρίου 2009

Επιχείρηση "Κοπεγχάγη"

Η σύνοδος του Δεκεμβρίου στην Κοπεγχάγη (7-18/12/2009) λαμβάνει τον χαρακτήρα μιας παγκόσμιας συνάντησης, στο πλαίσιο της οποίας η οργανωμένη διεθνής κοινότητα θα καταβάλει ύστατη προσπάθεια για να εμποδίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και τις καταστροφικές της συνέπειες.

Το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει μια φιλόδοξη και νομικά δεσμευτική συμφωνία -που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο- τόσο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και για τη χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών προς την ίδια κατεύθυνση.

Στη διεθνή επιστημονική κοινότητα υπάρχει ομοφωνία ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του κλιματικού συστήματος είναι αδιαμφισβήτητη, όπως και ότι κατά 90% τουλάχιστον, αυτή οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα εξαιτίας των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Εάν δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές των αερίων αυτών, υπολογίζεται ότι η μέση πλανητική θερμοκρασία θα αυξηθεί στα τέλη του αιώνα από 1,7 έως και 7 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι...(κλικ για να δείτε όλο το άρθρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: