"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος, "Δέκα επιστολές προς εκείνους που τολμούν να διδάξουν").

11 Οκτωβρίου 2009

Η Άννα Διαμαντοπούλου νέα Υπουργός Παιδείας. Who is who:


Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πολιτικός με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, γεννημένη στην Κοζάνη το 1959. Τελείωσε το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εισήλθε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποφοιτώντας από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Υπήρξε επίτροπος της ΕΕ, με αρμοδιότητα τα θέματα απασχόλησης, την περίοδο 1999-2004. Σήμερα είναι Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου.
Η πολιτική της καριέρα ξεκίνησε νωρίς όταν διορίστηκε Νομάρχης Καστοριάς το 1984. Υπηρέτησε ως μια από τις νεότερες Νομάρχεις στην ιστορία μέχρι το 1986 οπότε και ανέλαβε ως Γενική Γραμματέας Κατάρτισης και αργότερα Νεότητας. Μετά ανέλαβε Πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ, πόστο που διατήρησε μέχρι το 1993 οπότε και ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας.
Η βουλευτική πορεία της Άννας Διαμαντοπούλου ξεκίνησε το 1996 όταν εκλέχθηκε βουλευτής Κοζάνης. Ορίστηκε Υφυπουργός Ανάπτυξης με ευθύνη για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη βιομηχανική αναδιάρθρωση. Έμεινε στη θέση αυτή μέχρι την επιλογή της ως Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, εκλέγεται βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Έχει διαχειριστεί τα «σκιώδη» χαρτοφυλάκια των Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας και Ανάπτυξης. Στις εκλογές του 2007 ήταν υπεύθυνη του πολιτικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η πολιτική υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία και βουλευτής Α’ Αθήνας. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α' Αθήνας και στις 7 Οκτωβρίου ορκίζεται Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.Το 2001, η Άννα Διαμαντοπούλου, ως Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών θεμάτων πρότεινε τη θεσμοποίηση της αγγλικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας στην Ελλάδα. Έχει γράψει το βιβλίο «Έξυπνη Ελλάδα» όπου υπογραμμίζονται οι ανάγκες για καινοτομία, στοχευμένη δράση και επαγγελματικές προσεγγίσεις ως απαραίτητες προϋποθέσεις για κοινωνική και οικονομική πρόοδο.Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει αναπτύξει δραστηριότητα σε ευρωπαϊκά θέματα τόσο ως Ευρωπαία Επίτροπος όσο και μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα. Φέρεται ως υποστηρίκτρια του γυναικείου κινήματος και μιας ισχυρής, ανταγωνιστικής Ευρώπης, η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει σταθερά τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την ευρωπαϊκή διάσταση της κοινωνικής Ευρώπης και έχει ενεργό συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και συζητήσεις.

Από την ελληνική wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: