"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

25 Ιουλίου 2009

Παραδοσιακά παιχνίδια στην παραλία του Αστακού

Ο συγραφέας κύριος Σαγώνας προλογίζοντας την εκδήλωση.

Μια εξαιρετική εκδήλωση έλαβε χώρα την Τετάρτη 22 Ιουλίου στο χώρο αθλοπαιδιών της παραλίας μας. Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το φετινό καλοκαίρι, επισκέφθηκε τον Αστακό ο συγγραφέας Γιώργος Σαγώνας. Ο κ. Σαγώνας κατάγεται από το Πετροχώρι Θέρμου και είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και επί σειρά ετών διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων. Ασχολούμενος με τη λαογραφία για χρόνια, εκπόνησε το λεύκωμα "Παραδοσιακά Παιχνίδια", ένα εκπληκτικό έργο που περιλαμβάνει 250 παιχνίδα από όλη τη χώρα.
Το συγγραφέα ακολουθούσε η δική του ομάδα, παιδιά και μεγάλοι, οι οποίοι τον βοήθησαν να παρουσιάσει στο κοινό του τόπου μας διάφορα παιχνίδια. Αρωγός σε αυτή του την προσπάθεια ήταν και το σχολείο μας δια του καθηγητή Φ.Α. Σπύρου Καϋμενάκη και ομάδας μαθητών, οι οποίοι παρουσίασαν τα δικά τους παλιά παιχνίδια, όπως τα διδάχτηκαν φέτος στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Σημειωτέον ότι η -μικρή έστω- αυλή του σχολείου μας γέμισε με γραμμές και κύκλους από μπογιά για να μπορούν οι μαθητές να παίζουν αυτά τα παλιά παιχνίδια.

Ο καθηγητής Φ.Α. του σχολείου μας Σπύρος Καϋμενάκης εξηγεί τα της συμμετοχής του σχολείου μας, παρουσία του αντιδημάρχου κ. Μπαρμπαρούση που "έτρεξε" πολύ για την εκδήλωση.


Η ρόδα, παιχνίδι που σίγουρα θυμούνται καλά οι παλαιότεροι.


Η καλοκαιρινή τσουβαλοδρομία επεφύλαξε σκληρές κόντρες. Νικητής ήταν ο μαθητής μας Παναγιώτης Πουλάκης.

Η διελκυστίνδα είναι ένα από τα αρχαιότερα παιχνίδια το οποίο επανέρχεται στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια. Έχει προταθεί για ολυμπιακό άθλημα.

Κι άλλη μια από τις πολλές παραλλαγές της διελκυστίνδας. Εδώ ανά δύο άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: