"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

27 Μαρτίου 2009

Βραβείο της Unesco σε μαθήτρια με περιβαλλοντικές ευαισθησίες

Από την εφημερίδα "Μακεδονία"


Ο ερωδιός δίνει το σύνθημα της επανάστασης και οι υπόλοιποι οργανισμοί της λίμνης ακολουθούν. Η κακιά μάγισσα πρέπει να εκδιωχθεί από τη λίμνη Κερκίνη, ώστε αυτή να σωθεί. Το παραπάνω παραμύθι μαθήτριας της δ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου Ηράκλειας Σερρών βραβεύτηκε σε διαγωνισμό της Unesco

Της Φιλομήλα Δημολαϊδου

Τα μαθήματα μελέτης περιβάλλοντος “έπιασαν” στη μαθήτρια Φωτεινή Δρογοσλή από την Ηράκλεια Σερρών, η οποία διακρίθηκε με το παραμύθι της στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό της Unesco. Κεντρικός ήρωας του παραμυθιού είναι ένας ερωδιός, χαρακτηριστική μορφή του υδροβιότοπου της Κερκίνης, ο οποίος τελικά έπειτα από διάφορες προσπάθειες και με τη βοήθεια και των άλλων “κατοίκων” της λίμνης καταφέρνει να τη σώσει από την κατάρα. Όπως δήλωσε στη “Μ” ο πατέρας της Αθανάσιος Δρογοσλής, η μικρή προφανώς επηρεάστηκε από τις διάφορες περιβαλλοντικές εκδηλώσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή αλλά φυσικά και από την προσωπική εμπειρία της, αφού οι οικογενειακές εκδρομές στη λίμνη είναι πολύ συχνές.
H μαθήτρια δημοτικού παρέλαβε το βραβείο της και το δώρο της, που ήταν μία φωτογραφική μηχανή, από την υπεύθυνη του γραφείου Unesco στις Σέρρες Καίτη Εμμανουηλίδου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.
“Το παραμύθι ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμάς. Ήταν έξυπνο συναισθηματικά. Αυτή τη στιγμή το έχουμε δώσει σε έναν ζωγράφο, γιατί σκοπεύουμε να το εκδώσουμε, για να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και άλλα παιδιά”, τόνισε η κ. Εμμανουηλίδου.

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Ηράκλειας Σερρών δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα. Στο πλαίσιο του μαθήματος Μελέτης Περιβάλλοντος έχουν κάνει πολλές οικολογικές… εξορμήσεις, ενώ συμμετείχαν και σε αντίστοιχα προγράμματα. Σύμφωνα με τη δασκάλα Γιώτα Καλιαντζή όλα τα παραμύθια που έστειλαν στο διαγωνισμό οι μαθητές της τάξης ήταν ενδιαφέροντα και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα.

Επιπλέον στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκε και το σχολείο για τις πολλές συμμετοχές του στα προγράμματα της Unesco. Άλλωστε μαθητές του δημοτικού έχουν αποσπάσει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, ενώ ο σύλλογος διδασκόντων τιμήθηκε για την υιοθεσία παιδιού από την ActionAid. “Μας ενδιαφέρει γενικά να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά και όχι μόνο ότι πρέπει να ασχοληθούμε με το περιβάλλον, γιατί είναι το σπίτι μας”, πρόσθεσε ο διευθυντής του δημοτικού Ηράκλειας Σερρών Χρήστος Κρυστάλλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: