"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

24 Μαρτίου 2009

Σε κατάμεστη αίθουσα έγινε σήμερα η γιορτή μας για τον ξεσηκωμό του 1821

Στις 9 το πρωί της 24ης Μαρτίου, οι μικροί μαθητές, οι γονείς τους, αλλά και διάφοροι πολίτες κατέκλυσαν την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου για να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα Ιστορίας. Τον Αγώνα του 1821 όπως τον παρουσίασαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης.
Τα παιδιά ξεκίνησαν με μια αναδρομή στη Άλωση και στη σκλαβιά του Έλληνα. Τραγούδησαν τον Ήλιο που για τον Έλληνα εβασίλεψε για 400 χρόνια. Θρήνησαν το Ρήγα και απήγγειλαν τον Θούριό του. Μίλησαν για τους Φιλικούς και για το όραμα του Κοραή.
Κι έπειτα η Φλόγα έγινε Φωτιά. Καλαμάτα, Αλαμάνα, Γραβιά, Ιάσιο, Τριπολιτσά. Οι θυσίες ξετυλίχθηκαν μπροστά στο κοινό. Ο θάνατος του Μπότσαρη. Οι καταστροφή της Χίου, των Ψαρών, της Κάσου. Η ελληνική εκδίκηση. Ο Θρήνος για τον Μπότσαρη.
Κι έπειτα: "Να ζει το Μεσολόγγι" με τη Μεγάλη Θυσία που συγκλόνισε την Ευρώπη. Εκείνες οι τελευταίες στιγμές όπου υπήρχε "Άκρα του Τάφου Σιωπή". Ο θάνατος του Καραϊσκάκη και η ναυμαχία στο Ναβαρίνο, μέχρι την ενοποίηση της χώρας. Στο τέλος, οι μαθητές τραγούδησαν και χόρεψαν "να 'τανε το '21".
Στο πίσω μέρος της αίθουσας υπήρχαν τρεις μικρές εκθέσεις: "Οι σημαίες του Αγώνα", "Από τα απομνημονεύματα του Γέρου του Μοριά" και "Οι Αγωνιστές του '21 στη Δραχμή και στο Ευρώ". Επίσης, λειτούργησε Έκθεση Βιβλίου με δυνατότητα δανεισμού, όπου τα βιβλία έγιναν ανάρπαστα από τους μικρούς μαθητές.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές της Στ΄ τάξης για τις ερμηνείες τους, αλλά και στους γονείς τους που ήταν στο πλευρό τους. Ευχαριστούμε πολύ όσους παραβρέθηκαν στη γιορτή μας και μας ενίσχυσαν με το χειροκρότημά τους την προσπάθεια των μαθητών. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στον πατέρα Δημήτριο Τέγα που μας παραχώρησε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.
Το μάθημα Ιστορίας συνεχίζεται και θα κορυφωθεί αύριο με την κατάθεση στεφανιών και τη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο του Αστακού.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση
(Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει εκτενέστερο φωτορεπορτάζ)
Κατάμεστη η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.




Οι τρεις μικρές εκθέσεις μας στο πίσω μέρος της αίθουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: