"Η γνήσια παιδεία αντιμάχεται την ισχυρή μας τάση να θεωρούμε ότι αυτό που είναι διαφορετικό από μας είναι κατώτερο" (Paulo Freire, παιδαγωγός - φιλόσοφος)

20 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα στο Σχολείο μας (updated)

Το κλίμα των Χριστουγέννων φέτος μας άγγιξε περισσότερο από κάθε χρονιά. Ίσως επειδή στα χρόνια της κρίσης έχουμε ανάγκη περισσότερο ο ένας από τον άλλο, ίσως επειδή οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι θέλουν να προσφέρουν περισσότερο, ίσως πάλι επειδή...κάποια πράγματα, έτσι απλά, συμβαίνουν. Αυτό που στην πράξη αποδεικνύεται, πάντως, είναι ότι, αν υπάρχει διάθεση συμμετοχής, δεν χρειάζεται να έχεις πολλά πράγματα για να περάσεις καλά. Κι εμείς, μέχρι τώρα, περνάμε καλά! Τι είχαν, λοιπόν, οι έως τώρα χριστουγεννιάτικες δράσεις μας; Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθώς θα προστίθενται συνεχώς νέες φωτογραφίες. Έχουμε και λέμε:

Φαγητό: Την πρωτοκαθεδρία, όπως και να ΄χει, τις γορτές την έχει το γιορτινό τραπέζι. Έτσι, οι τάξεις Α΄, Γ΄ και Δ΄ έφτιαξαν τα γλυκά και τα εδέσματα των συνταγών που μας ήρθαν από τη Σλοβενία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, και την Ουαλία. Οι αίθουσες, τα πατώματα, οι καρέκλες, τα θρανία και... μερικές μύτες μαθητών και δασκάλων γέμισαν με ζύμη και αλεύρι: χαλάλι, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Βεβαίως, όλο αυτό ήρθε να προστεθεί στα γλυκά, τα φρούτα και τα φαγητά που πάντοτε υπάρχουν στον διάδρομο του Παραρτήματος και που φέτος ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.









Κατασκευές: Σε τι μπορεί να μετατραπεί μια παλιά εφημερίδα, ένα άχρηστο γυάλινο βαζάκι, ένα παλιό πλαστικό μπολ, μια πέτρα, ένα άδειο μπουκάλι; Φαινομενικά σε τίποτα, αλλά στο Παράρτημα είχαν άλλη γνώμη: όλα τα παραπάνω -κι άλλα ακόμη- τα μετέτρεψαν σε απίθανες κατασκευές με λίγη μπογιά και λίγη κόλλα. Έτσι, είχαμε μοναδικούς χιονάνθρωπους και πολλά διακοσμητικά, τα οποία μένουν στο σχολείο και θα αποτελούν πλέον τον στολισμό μας κάθε χρόνο: αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και οι μπάλες του χριστουγεννιάτικου δέντρου μας έγιναν από αυτά τα άχρηστα υλικά, ενώ αρκετές φορές δάσκαλοι και μαθητές διέθεσαν χρόνο και σε ώρες εκτός διδακτικού ωραρίου. Και, αν οι μεγαλύτεροι μαθητές χρειάστηκαν στην καθοδήγηση των δασκάλων τους για να δημιουργήσουν, οι μικρότεροι, αυτοί του κεντρικού κτιρίου, έφτιαξαν τα δικά τους διακοσμητικά με την βοήθεια της δασκάλας των Εικαστικών, της κυρίας Χρύσας, η οποία έβαλε τις ιδέες -και οι μαθητές την τέχνη τους- για να δημιουργηθούν όμορφα κολάζ, διακοσμητικά δέντρων και τραπεζιών, μικροί πίνακες και πλήθος άλλων δημιουργημάτων.























Ταινίες: Η Πέμπτη ήταν ημέρα αφιερωμένη στις ταινίες των εορτών. Η κινηματογραφική μας αίθουσα στήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης και οι μαθητές απόλαυσαν δύο παραμύθια του Ευγένιου Τριβιζά: κάποιοι μάλιστα συγκινήθηκαν από την εξέλιξη και δεν το έκρυβαν! Το απόγευμα (17:30-20:00) στο Παράρτημα, οι μαθητές προσήλθαν με κέφι και γιορτινή διάθεση για να παρακολουθήσουν μια παιδική ταινία της Ντίσνεϊ. Στη συνέχεια, δημιούργησαν εξαιρετικές χειροτεχνίες. Το σχολείο γέμισε παιδικές φωνές, μουσική και χορό, επειδή γιορτάσαμε και τα γενέθλια της κυρίας Βούλας και διασκεδάσαμε σ' ένα όμορφο πάρτι!



Ηλεκτρονικές κάρτες: Συνολικά 28, τις διαλέξαμε από πάρα πολλές ζωγραφιές και διακόσμησαν την εορταστική ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, εγχώρια και διεθνή! Δείτε τις εδώ: http://www.scribd.com/doc/192565668/%CE%9F%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-Our-Christmas-Cards

Μουσική: Το προαύλιο του κεντρικού κτιρίου και ο διάδρομος του παραρτήματος γέμισαν με χριστουγεννιάτικές μελωδίες: κάλαντα, κλασικά τραγούδια, παιδικά και άλλα γιορτινά κομμάτια. Με έκπληξη είδαμε μαθητές να τραγουδούν και να χορεύουν, αλλά και μια όμορφη διάθεση να αιωρείται: τόσο, που σκεφτόμαστε σοβαρά να το καθιερώσουμε! Άλλωστε η μουσική ηρεμεί:
http://www.youtube.com/watch?v=1TFrO8c_kVQ
Λογοτεχνία των εορτών: Την τιμητική τους βεβαίως είχαν τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια. Ιστορίες κλασικές αλλά πάντα όμορφες στο άκουσμα, ιστορίες που μας μεταφέρουν σε παραμυθένιες χώρες, ιστορίες που δημιουργούν  καλή διάθεση και εύθυμη ατμόσφαιρα. Αυτή είναι η λογοτεχνία των Χριστουγέννων, η γνωριμία με την οποία αποτελούσε για φέτος βασικό στόχο της Φιλαναγνωσίας.

Το αποκορύφωμα, βεβαίως, όλων αυτών ήταν η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας που έγινε τη Δευτέρα στις 09:00 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου από την Α΄ και τη Β΄τάξη, οι οποίες μας εξέπληξαν με τις ερμηνείες στους στα σκετς και στα τραγούδια. 

Ας κάνουμε τα παιδιά χαρούμενα και αισιόδοξα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: